Puasa Boost Imuniti Badan, Elok Sangat Buat Sekarang & Doktor Ni Pun Sarankan!

Puasa Boost Imuniti Badan, Elok Sangat Buat Sekarang & Doktor Ni Pun Sarankan! | Pengambilan makanan yang sihat sangat penting untuk pastikan tubuh badan kekal sihat. Pun begitu jangan lupa, keistimewaan berpuasa juga banyak manfaatnya dalam membantu sistem imuniti badan.

Ini dijelaskan juga oleh dr ini diakaun fbnya, dan disarankan untuk kita berpuasa ketika PKP ini untuk boost imuniti badan. Ini perkongsiannya.

Tuan puan ambik makanan sihat tak sempena PKP ni? Sayur dan buah ada makan? Ambik suplemen? Pendapat saya..ada satu lagi jenis pemakanan paling powerful insha Allah.

Itulah dia pemakanan “kurang” dan “berpuasa.” [expander_maker id=”1″ more=”TERUSKAN MEMBACA” less=”ARTIKEL LAIN”]

Semua kita niat kerana Allah. Niat kita makan kurang dan berpuasa paling utama ialah kerana mengikuti sunnah Rasulnya.

Kemudian, zaman PKP ni kita niat juga menghayati saudara kita yang kelaparan. Tak cukup makanan sebab takde duit..tak boleh keluar kerja. Makanan jadi mahal pulak tu sebab ramai-ramai beli stok berlebihan. Sudah lah tu..bagi lah hak kepada yang lebih memerlukan.. Tolong lah mereka…Jangan lah time PKP ni kita lebih makan berbanding time kita aktif bekerja..

Imuniti Badan

Bagi yang dah sakit ada kencing manis, darah tinggi, sakit jantung…tau lah tuan-puan stres duk rumah jadi asyik makan je..Terutama yang manis-manis. Tapi kena beringat, COVID ni paling tinggi kematian akibat penyakit 3 serangkai ini.

Antara manfaat berpuasa untuk boost kekuatan imuniti badan:

1) Memulihkan sistem pencernaan yang rosak dek kerap makan. Apatah lagi jika makanan toksik tak sihat seperti fastfood dan makanan minuman manis-manis.

Sistem pencernaan ni PUSAT IMUNITI BADAN TERBESAR & PALING PENTING dalam badan. Bila perut problem ada masalah “angin” ke..radang kebakaran dalaman jadi haru-biru. Itu lah punca kegagalan paru-paru dalam majoriti pesakit COVID yang meninggal..Ia akibat keributan sistem imun badan (cytokine storm).

2) Meningkatkan pembersihan sel (autophagy) yang merupakan detoks setiap sel badan. Maka sistem imuniti badan lebih cekap melawan jangkitan kuman. Mereka yang ada masalah autoimmune dan alahan (ekzema, resdung,asma dll) akan dapat manfaat pengurangan keradangan juga.

3) Mengawal paras gula darah. Paras gula dan insulin ini penting untuk kesihatan dan imuniti badan. Sebab tu orang kencing manis senang kena jangkitan.. Maka kawal lah paras gula dengan berpuasa/kurang makan ya.

4) Puasa memberi tenaga kepada setiap bateri sel badan..mitokondria. Bila energi cukup, baru lah sistem imuniti badan dapat bekerja dengan sempurna. Makan manis-manis, tinggi karbohodrat proses dan makanan jajan antara punca badan jadi “dok rok sokmo” kata orang ganu.

5) Puasa berupaya mengaktifkan stem sel darah. Kesannya, lebih banyak sel darah putih dihasilkan untuk melawan jangkitan kuman. Bukannitu saja, antioksida dalaman juga meningkat pesat! Pakar pengkaji berpendapat berpuasa 3 hari boleh reset immune system kita.

Bukan sahaja fizikal, mental pun jadi lebih clear..lebih tenang dan waras..Lebih positif insha Allah.

..
Bagaimana nak puasa?

# Puasa sunat isnin khamis. Puasa terbaik ialah puasa selang sehari (Puasa nabi Daud).

# Jika berat..baru nak mula, boleh buat Intermittent Fasting dulu:
– Makan dinner awal (selewatnya 6petang)
– Lewatkan breakfast atau lebih bagus skip terus.

# Fokus kepada makanan padat nutrisi. Ambil secukupnya protein, sayuran dan buah. Kurangkan karbohidrat seperti roti, nasi, biskut dan kek.

# Selagi ada makanan segar, utamakan yang segar dulu. Makanan tahan selamanya seperti megi, sekut meri, kalau nak buat bekalan akhir zaman pun suka hati koranglah.

Puasa meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah. Bila puasa, kita jaga lidah kita..Dalam erti kata lain, keyboard kita..jangan duk warrior sangat share sana-sini berita yang entah betul ke palsu.

وَالصِّيَامُ جُنَّةٌ وَإِذَا كَانَ يَوْمُ صَوْمِ أَحَدِكُمْ فَلاَ يَرْفُثْ وَلاَ يَصْخَبْ فَإِنْ سَابَّهُ أَحَدٌ أَوْ قَاتَلَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي امْرُؤٌ صَائِمٌ.

Terjemahan: “Puasa itu adalah perisai, jika suatu hari salah seorang di antara kalian dalam keadaan berpuasa, maka hendaknya dia tidak berkata kotor dan berteriak-teriak. Jika seseorang mencela dan mencacinya, hendaknya dia mengatakan, ‘Sesungguhnya aku sedang berpuasa’.

(Sahih Bukhari dan Muslim)

Bersandarlah harapan kita kepada Allah.

Nak kuat badan lawan imuniti ke..
Nak pulih penyakit fizikal atau mental ke..
Nak dapat kerja baru lebih baik ke lepas PKP ni..
Nak recover dan boost sales ke bagi orang bisnes..
Nak jumpa ahli keluarga atau sanak saudara ke..

Doa orang berpuasa sangatlah mustajab:

“Se-sungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak.” (Hadis diriwayatkan Ibnu Majah)

Benar..benarlah..

“Puasa & Zikir itu Senjata Orang Mukmin”

Jom lah kita kurangkan makan..berpuasa…ramadhan pun dah dekat..akhir zaman pun takde lah jauh sangat..kan?

Mana tahu..ni akhir ramadhan kita ke? Bersyukurlah jika masih ada ramadhan walaupun tanpa bazarrrnya…Ada hikmah belaka. Wallahua’lam.

sumber : Hafiz Sulaiman,
-Pejuang kesihatan.[/expander_maker

You might also like
2 Comments
  1. […] Puasa Mula Minggu Depan, Rakyat Dilarang Balik Kampung. “Memang Tak Boleh…” | Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada fasa kali ini dilanjutkan sehingga 28 April iaitu hari keempat bagi orang beragama Islam menjalankan ibadah puasa. […]

  2. […] BACA: Puasa Boost Imuniti Badan, Elok Sangat Buat Sekarang & Doktor Ni Pun Sarankan! […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.