Untuk Tingkatkan Sistem Imun Tubuh Ketika Penularan Virus Covid19, Sila Amalkan 6 Kategori Makanan Ni!

Untuk Tingkat Sistem Imun Tubuh Ketika Penularan Virus Covid19, Sila Amalkan 6 Kategori Makanan Ni! | 6 kategori makanan ini sememangnya sudah ada kajian dibuat yang mana cukup berkesan untuk menguatkan sistem imuninasi dan anti virus yang diperlukan terutama ketika wabak virus Covid19 sedang merebak.

Perkongsian ini dibuat oleh Dr. Noordin Darus yang memang selalu berkongsi tip pemakanan dan kesihatan di platform media sosial beliau.

Menurut Dr. Noordin makanan ini boleh diambil secara bergilir-gilir setiap hari dalam seminggu untuk mencukupkan keperluan tubuh.

sistem imun[expander_maker id=”1″ more=”TERUSKAN MEMBACA” less=”ARTIKEL LAIN”]

6 Kategori Makanan Bantu Tingkat Sistem Imun Badan

1. Vitamin C

Vitamin C memang diketahui khasiat yang diperlukan untuk meningkatkan sistem imun tubuh bagi melawan penyakit dan virus yang sedang melanda ketika ini. Boleh dapatkan vitamin ini dari buah dan sayur berikut:

Buah

Guava atau jambu, buah amla, kiwi, buahan sitrus seperti oren, limau, lemon, belimbing, pisang kaki, limau bali, mangga, nenas, durian belanda.

Sayur

Sayuran hijau – cili hijau, merah, capsicum (hijau) brokoli, tomato, bayam, kangkung, ulam, sawi, daun kari.

2. Vitamin D

Ambil yang percuma iaitu dari sinar matahari, atau ambil dari makanan- cendawan, almond, santan, susu soya organik, taufu,telur, ikan liar bukan dalam sangkar.

3. Zink

Cuma perlu sedikit, at least segenggam biji labu, dark coklat yang tiada atau sedikit gula bukan hot chocolate, latte, mocha) bawang putih, sesame seed, kuaci, bijan, kacang kuda.

4. Selenium

Kacang brazil (cuma 2 biji sehari), biji bunga matahari (satu gengam), kacang pinto, bayam (3 cawan sehari), cendawan shitake

5.Magnesium

Khasiat magnesium diperlukan sedikit saja tapi ia berguna untuk 300 jenis fungsi badan kita contoh jantung, gigi dan lain-lain. Ia juga hilangkan masalah pernafasan, murung, sedih.

Magnesium boleh didapati dari bayam merah atau hijau, avokado, moringa, lentil, kidney bean, kacang panjang, biji labu, chia seed, biji selasih, dark chocolatte, almond, kacang brazil.

sistem imun

6. Cendawan

Cendawan shitake, lingzhi, di Malaysia ada tiger milk mushroom/ cendawan susu harimau, yang bagus untuk paru-paru, batuk.

Amalkan pemakanan di atas yang mana kebanyakannya mudah untuk diperolehi dan juga murah.

Sumber: Dr. Noordin Darus[/expander_maker]

You might also like
4 Comments
  1. […] ” Jom kita semua sama-sama menghapuskan wabak ini dari terus merebak. Duduk di rumah, jangan keluar dan JANGAN DEGIL. Ini tanggungjawab kita semua walaupun kita serah kepada Allah swt, kita juga di tuntut berikhtiar. […]

  2. […] ” Jom kita semua sama-sama menghapuskan wabak ini dari terus merebak. Duduk di rumah, jangan keluar dan JANGAN DEGIL. Ini tanggungjawab kita semua walaupun kita serah kepada Allah swt, kita juga di tuntut berikhtiar. […]

  3. […] pencernaan ni PUSAT IMUNITI BADAN TERBESAR & PALING PENTING dalam badan. Bila perut problem ada masalah “angin” ke..radang […]

  4. […] Baca sini : Makanan untuk tingkatkan sistem imuniti kita semasa musim wabak berjangkit! […]

Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.