Lakukan 5 Regangan Badan Ini Untuk Tidur Malam Yang Nyenyak

Semakin dewasa semakin sukar untuk kita mendapatkan waktu tidur yang berkualiti. Masalah insomnia dikalangan orang dewasa semakin merisaukan, ia juga menular kepada anak-anak remaja. Akibat dari stress, pemakanan dan jadual aktiviti yang padat.

Regangan badan sebelum tidur sebenarnya boleh membantu untuk anda mendapatkan tidur yang nyenyak. Ia bukan sahaja bagus memperbaiki fleksibiliti badan tapi untuk pengaliran darah dan melepaskan stress.

Luangkan 30 minit sebelum tidur untuk rehatkan otot dengan lima regangan badan yang kami kongsikan ini.

TIPS: Lakukan diatas permukaan rata seperti lain. Jangan terlalu memaksa, lakukan dengan rileks dan bernafas perlahan-lahan.

#1 Modified Hurdler Stretch

regangan badan

Baik untuk mereka yang duduk lama ketika di pejabat untuk melepaskan tekanan dibahagian otot pinggang dan pinggul. Lakukan seperti gambar diatas, nafas perlahan dan tahan selama 30 saat.

#2 Kneeling Hip Flexor Stretch

Regangan badan ini juga bagus untuk yang banyak menghabiskan masa duduk diatas kerusi, ia beri tumpuan pada bahagian pinggul. Otot bahagian tersebut boleh menjadi kejang dan tegang. Mulakan dengan berlutut, kemudian bawa satu kaki kehadapan dan sebelah kebelakang. Pastikan keadaan lutut bersudut 90 darjah (rujuk gambar). Tahan selama 30 saat dan lakukannya dengan bertukar-tukar kaki.

#3 Lying Piriformis Stretch

Anda sering sakit belakang dan berasa tidak selesa setiap kali berbaringan? Cuba lakukan regangan badan yang boleh memperbaiki sudut belakang sekaligus memberi tidur yang nyenyak. Baring lurus dan angkat kaki kanan anda melepasi kaki kiri.

Pastikan kaki kanan anda bersudut 90 darjah tahan selama 30 saat. Anda akan rasa sedikit tarikan dari otot pinggul dan pinggang. Ulangi rutin yang sama untuk kaki kiri.

#4 Cat/Cowregangan badan

Regangan badan mudah ini boleh memulihkan kestabilan teras dan tulang belakang anda. Lakukan kedudukan seperti gambar diatas, tegakkan tangan dan lutut anda.

Setiap kali anda mengangkat dan turun bahagian abdomen pastikan menghembus nafas secara perlahan-lahan. Lakukan dengan 20 kali pernafasan.

#5 Extended Cone Stretchregangan badan

Mulakan dengan bukaan kaki yang sesuai dengan saiz pinggang. Angkat tangan anda seperti didalam gambar. Tarik nafas dalam kemudian lenturkan keseluruhan badan ke kiri. Hembus nafas setelah kembali ke rutin yang pertama. Setiap lenturan biarkan anda merasa setiap tegangan otot. Ulangi rutin ini tiga kali secara bergilir-gilir.

Cubalah!

RUJUKAN

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

7 + eight =