Semai Sawi Dalam Telur Kurangkan Risiko Tanaman Mati

Selalu semaian pokok sawi yang dialihkan ke tapak kekal mesti 20% daripadanya berisiko untuk mati. Ia disebabkan gangguan pada akar ketika proses pemindahan dilakukan. Untuk mengatasi masalah ini,

Hadijah Abu Bakar berkongsi cara semaian mudah menggunakan kulit telur. Menjadi kelebihan kaedah semaian ini, ketika pemindahan anak pokok kulit telur terus di tanam bersama anak pokok bagi mengelak ganguan pada akar tanaman.

Secara tidak langsung, kulit telur tadi menjadi baja yang mengandungi kalsium yang amat diperlukan tumbesaran tanaman. Jom kita tengok cara Hadijah semai sawi.

Cara Semai Sawi Menggunakan Kulit Telur Terpakai

semai sawisemai sawisemai sawisemai sawi

Jika anda suka dengan artikel cara semai sawi dalam telur ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

You might also like
2 Comments
  1. […] mudah sahaja kalau nak buat sawi masin atau sawi jeruk ini yang enak dicampurkan dalam pelbagai resipi seperti asam pedas, gulai […]

  2. […] BACA JUGA : Semai Sawi Dalam Telur Kurangkan Risiko Tanaman Mati […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.