Lelaki Ini Kongsi Perbelanjaan Sebenar Balik Kampung Naik Public Transport

Lelaki Ini Kongsi Perbelanjaan Sebenar Balik Kampung Naik Public Transport | Masih lagi dalam mood bercuti, tapi kali ni kami nak share pasal balik kampung pulak. Ini khas untuk korang yang terperangkap dalam kesesakan lalu lintas time nak pulang ke kota lepas beraya atau semasa bercuti. Mungkin korang sedar yang kerajaan berkempen untuk menggunakan pengangkutan awam untuk pulang beraya atau semasa bercuti.

Korang tahu tak kos perbelanjaan sebenar dan jumlah keseluruhan untuk perjalanan pergi balik tu? Menerusi akaun Twitter milik @anasadanan, dia ada share tambang ETS dari Kuala Lumpur ke Perlis. Memang mahal weh, baik hadap jem.

perbelanjaan

Kalau naik sorang perbelanjaan murah lah!

Itulah realiti kalau nak balik kampung naik public transport. Kalau balik sorang takpe lagi. Ini kalau ada dua tiga orang anak memang sakit weh. Lepas tu nanti dekat kampung takde kereta pulak nak pergi mana-mana. Tak ke susah kalau macam tu.

perbelanjaanBetul, lebih baik naik kereta. At least tak kena bayar per head. Tak dinafikan memang akan jimat masa, tapi kalau tiket habis atau tak cukup untuk travel satu family macam tak praktikal pulak kan.

perbelanjaanKalau Perlis punya public transport setanding dengan KL takpe lah jugak. Bukan nak merendahkan Perlis, tapi itu lah belum ada lagi LRT redah sawah padi dekat sana.

Kos perbelanjaan akan bertambah kalau nak kena sewa kereta dekat sana. Belum cerita pasal barang-barang yang nak dibawa untuk stay seminggu kat kampung. Bertambah masalah ada lah!

perbelanjaanTerpulang lah nak naik apa pun. Memang akan jimatkan masa travel tapi untuk sampai dari Point A ke Point B dekat sana tu susah.

Ukurlah baju di badan sendiri. Kalau rasa sesuai untuk korang, korang pilihlah perbelanjaan yang berpatutan dengan masa dan kos. Jangan sebab nak cepat punya pasal sampai menyusahkan orang lain.

You might also like
2 Comments
  1. […] rentas negeri untuk balik ke kampung semasa cuti perayaan Aidilfitri tidak dibenarkan dalam tempoh PKPB,” […]

  2. […] BACA: Lelaki Ini Kongsi Perbelanjaan Sebenar Balik Kampung Naik Public Transport […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.