Inilah Kebaikan Minyak Bijan Jika Digunakan Dalam Penyediaan Makanan

Adakah anda gemar menggunakan minyak bijan dalam masakan? Kebanyakan orang menggunakan bahan ini kerana ia akan menjadikan bau masakan lebih harum dan menyelerakan. Masih ada yang bertanya tentang fungsi sebenar minyak bijan dalam masakan. Artikel ringkas ini merungkai persoalan anda.

Untuk pengetahuan anda, minyak bijan banyak digunakan di dalam resipi Tionghua, Korea dan Jepun. Baunya harum dan agak kuat. Pendek kata, kita dengan mudah akan mengecam jika sesuatu resipi ada minyak bijan di dalamnya.

BAGI ANDA YANG KURANG GEMAR DENGAN BAU MINYAK BIJAN, IA BOLEH DIGANTIKAN DENGAN MINYAK MASAK BIASA. SELALUNYA MINYAK BIJAN DAN BIJI BIJAN JUGA DIGUNAKAN UNTUK MEMBUAT DIMSUM DAN BEBOLA BIJAN. MINYAK BIJAN JUGA TINGGI KHASIATNYA. PAKAR HERBA ADA MENGATAKAN MINYAK BIJAN MENGANDUNGI CIRI-CIRI ANTI KANSER DAN ANTI BAKTERIA.

Berikut adalah kebaikan minyak bijan (untuk kesihatan) yang mungkin boleh menggalakkan anda untuk lebih banyak menggunakan minyak bijan selepas ini:kebaikan minyak bijan, khasiat minyak bijan, cara guna minyak bijan, minyak bijan dalam masakan, guna minyak bijan untuk masakan, resepi minyak bijan

KEBAIKAN MINYAK BIJAN

Pencegahan Diabetes
Menurut kajian, minyak bijan dikatakan dapat mengurangkan kedua-dua tekanan darah dan glukosa pada penghidap diabetes. Sebuah penyelidikan dari American Journal of Clinical Nutrition juga menunjukkan keberkesanan minyak bijan membantu perawatan kencing manis.

Mengurangkan Tekanan Darah
Kandungan magnesium dalam minyak bijan menunjukkan ia membantu menurunkan hipertensi atau tekanan darah.

Kesihatan Jantung
Biji bijan mengandungi nutrien semula jadi di dalamnya yang membantu mencegah serangan jantung.

Anti Kanser
Selain itu, pengambilan biji bijan dapat mengurangkan risiko kanser. Lebih baik lagi, biji bijan kaya dengan serat yang dapat membantu proses penghadaman dan mengelakkan serangan kanser usus.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Komen Anda...

Add Comment