Saintis Beri Amaran Vaksin COVID-19 Mustahil Dijumpai, Selepas 30 Tahun Tetap Tak Jumpa Vaksin AIDS.

Saintis Beri Amaran Vaksin COVID-19 Mustahil Dijumpai, Selepas 30 Tahun Tetap Tak Jumpa Vaksin AIDS. | Saban hari bilangan pesakit positif Covid-19 telah meningkat dari semasa ke semasa dan telah mengorbankan banyak nyawa di serata dunia.

Pelbagai usaha dilakukan oleh pihak kesihatan dalam membendung virus ini, bukan sahaja pihak kesihatan di Malaysia, malah serata dunia sedang berusaha mencari vaksin untuk virus ini.

Seorang saintis beri amaran kemungkinan besar vaksin COVID-19 tidak akan ditemui sampai bila-bila.

BACA: Checklist Amalan Harian Bekas Pesakit Covid-19, Disarankan Cuba!

Willian Haseltina, seorang penyelidik inovatif untuk projek kanser, HIV/Aids dan genom manusia berpendapat kerajaan tidak boleh mengandaikan vaksin COVID-19 berjaya dikembangkan dalam tempoh masa waktu terdekat.

Menasihati negara-negara yang sedang dalam pertimbangan untuk menamatkan dan meringankan perintah berkurung untuk berhati-hati dengan mengambil langkah pengasingan ketat dan pengesahan jangkitan bagi membendung wabak, Haseltina turut memberi amaran bahawa vaksin yang dikembangkan sebelum ini untuk koronavirus lain telah gagal untuk melindungi selaput lendir di hidung; kawasan virus memasuki badan individu.

vaksin Covid-19

Saintis beri amaran dan menasihati orang ramai untuk menjaga kebersihan diri
Mendesak orang ramai untuk mematuhi arahan pemanduan pemakaian topeng, mencuci tangan, membersihkan permukaan dan menjaga jarak sosial, ini pula pendapat Timbalan Ketua Pegawai perubatan England, Jonathan Van-Tam:

Vaksin Covid-19 Tak Mudah Untuk Dijumpai

Prinsip vaksin mungkin mudah namun sebenarnya agak kompleks dalam praktik. Vaksin yang ideal boleh melindungi daripada jangkitan, mencegah penyebaran dan dilakukan dengan selamat. Namun ianya tidak boleh dicapai dengan begitu mudah seperti yang ditunjukkan dalam garis masa vaksin.

Memberi contoh, meskipun sudah 30 tahun para saintis tetap tidak menemui vaksin untuk AIDS. Begitu juga dengan vaksin demam denggi yang hanya diluluskan pada tahun lalu meskipun penyakit tersebut sudah dikenal pasti pada tanun 1943. Vaksin paling cepat dihasilkan adalah untuk penyakit beguk iaitu selama empat tahun.

Dua kematian virus korona sebelum ini iaitu MERS dan SARS juga masih belum ditemui vaksinnya. Sekiranya kedua penyakit ini ada vaksinnya mungkin sedikit mudah untuk para saintis membangunkan vaksin untuk COVID-19, tetapi sekurangnya kedua-dua virus ini sedikit sebanyak membantu dalam penghasilan vaksin untuk COVID-19.

Terdahulu kajian dari Universiti Cambridge di United Kingdom mendapati COVID-19 sudah bermutasi sehingga tiga keturunan dan sudah tersebar ke seluruh dunia.

Dalam satu penemuan selepas melakukan penjujukan 160 genom virus mendapati beberapa penyebaran asal COVID-19 sudah menghasilkan keturunan virus berbeza iaitu varian A, B dan C.

So, teruskan jela normal hidup baru korang tu, stay safe guys di bulan perayaan ini.

Sumber: The Guardian, Times Now

You might also like
1 Comment
  1. […] yang telah menjadi Hero Negara bersama barisan hadapan yang lain dalam menangani penularan wabak COVID-19, selain memuji kekacakan Dr Noor Hisham ketika zaman […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.