Kalau Tak Nak Enjin Kereta Korang Meragam, 5 Part Ni Kena Selalu Check

Penjagaan dalaman kereta ibarat menjaga kesihatan tubuh. Sekali ‘jatuh sakit’, jenuh keluar duit merawatnya. Oleh itu, semua pemilik kenderaan perlu mengetahui asas penjagaan enjin supaya prestasinya berada pada tahap optimum.

Jom kita baca 5 tip menjaga enjin yang dikongsikan oleh Servis Kereta ini.

SILA RAJIN CHECK 5 PART KERETA ANDA

1. Air Filter
Pastikan air filter ini selalu ditukar secara berkala antara 25,000 km ke 40,000 km agar udara yang memasuki enjin sentiasa bersih dan meningkatkan jangka hayat enjin serta penggunaan bahan api.

2. Minyak enjin
Servis minyak enjin mestilah on time iaitu antara 6 hingga 12 bulan mengikut jenis minyak serta pastikan ia menepati spesifikasi enjin yang digunakan. Kalau tak….

Silap haribulan kena overhaul enjin.

3. Fuel filter
“Ni selalu sangat pengguna terlepas pandang. Kadang-kadang tu sampai fuel pump rosak pun tak pernah tukar fuel filter ni lagi. Ni salah satu punca prestasi enjin lemah jadi sila ambil tahu benda ni.””Kalau boleh, setiap 80,000 km ke 100,000 km tukar la.”

4. Palam pencucuh (spark plug)
“Ni pun selalu juga pengguna ambil mudah, selagi tak semput kereta tu selagi tu la dia pakai spark plug ni. Ada pernah sekali sampaikan tip spark plug tu patah pun ada gak.”

“Ingat ya spark plug ni memainkan peranan penting dari segi prestati mahupun penggunaan bahan api.”

5. Seal
“Selalu la cek kalau ada bocor-bocor atau nampak sisa minyak dekat lantai tu. Pastikan semua seal dalam keadaan baik kalau tak nanti banyak la tompok-tompok tahi minyak lepas tu enjin pun akan asyik kekurangan minyak pelincir.”

You might also like
7 Comments
  1. […] enjin itu tidak perlu dibuat overhaul sehingga ada kerosakan pada komponen dalaman di bahagian paling dalam enjin iaitu enjin […]

  2. […] gegaran berpunca daripada bahagian enjin disebabkan tidak cukup suapan udara, bahan api atau percikan api yang diperlukan untuk […]

  3. […] pada tahap optimum. Sebagai objek yang memang dicipta untuk bergerak, kereta terdedah kepada masalah haus dan lusuh atau dalam Bahasa Inggeris disebut wear and tear. Jadi, ia perlu sentiasa […]

  4. […] BACA JUGA :: Kalau Tak Nak Enjin Kereta Korang Meragam, 5 Part Ni Kena Selalu Check […]

  5. […] BACA JUGA :: Kalau Tak Nak Enjin Kereta Korang Meragam, 5 Part Ni Kena Selalu Check […]

  6. […] BACA JUGA :: Kalau Tak Nak Enjin Kereta Korang Meragam, 5 Part Ni Kena Selalu Check […]

  7. […] BACA JUGA :: Kalau Tak Nak Enjin Kereta Korang Meragam, 5 Part Ni Kena Selalu Check […]

Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.