Bubur Sup Ikan Tenggiri, Buat Anak Lebih Berselera. Makin Bulat Dan Sihat!

Bubur Sup Ikan Tenggiri, Buat Anak Lebih Berselera. Makin Bulat Dan Sihat! | Bila anak sudah semakin membesar, mereka terlalu teruja dengan satu-satu makanan yang diperkenalkan kepada mereka. Salah satunya adalah dengan memperkenalkan bubur nasi dengan campuran sumber protein seperti ayam, ikan dan aneka sayur-sayuran yang menaikkan rasa pada anak.

Namun sesekali berilah kelainan rasa pada anak. Apa kata cuba resipi Bubur Sup Ikan Tenggiri yang dikongsikan oleh ibu ini, Siti Nur Fateha Ramlan di facebooknya, menerusi Happy Baby Food Malaysia. Nampak sedap dan nak sediakannya pun amatlah mudah.

RESEPI DAN CARA BUAT BUBUR SUP IKAN TENGGIRI

bubur sup

Tiap malam ni la keje Mommy. Masak menu untuk #babyQ tembun Mommy. Menu harini kita masak Bubur + Sup Ikan Tenggiri.

Part nak blend tu bergantung kepada tekstur baby makan macam mana. Kalau dia tak ada gigi dan baru belajar makan boleh la blend halus. Macam baby saya dah 9 bulan, lauk sahaja saya blend kasar. Bubur saya buat beras frozen dan tak kisar. Bagi dia belajar kunyah-kunyah walaupun tak ada gigi lagi.

Ada separuh baby dah tak nak blend. Nak makan tekstur yang kasar or lenyek-lenyek jer. So terpulang pada mommy.

Bahan-bahan:

  • Bunga lawang*
  • Kayu manis*
  • Buah pelaga*
  • Bawang putih(hiris)*
  • Bawang merah(hiris)*
  • Halia(hiris)*
  • Ikan tenggiri
  • CFS
  • Celery Ppl
  • Sawi jepun
  • Tomato
  • Carrots
  • Ubi kentang
  • Daun sup
  • Air secukupnya

Caranya:
Tumis bahan bertanda * sehingga naik bau.

https://www.facebook.com/100001437357263/videos/2655702877820931/?extid=xCqXZYjlLCXuLXt7

Masukkan air, kentang, carrots, CFS dan biar mendidih. Bila dah mendidih masukkan ikan.

Biarkn ikan msak seketika dan agak-agak dah separuh masak keluarkan ikan untuk asingkan tulangnyer.

https://www.facebook.com/100001437357263/videos/2655715431153009/?extid=TIdePWfiIYOdOkoq

Lepas tu masukkan balik ke dalam kuali. Letakkn celery, tomato dan daun sup. Akhir skali masukkan sawi jepun. Siap bubur sup ikan tenggiri..!!

Tunggu sejuk sekejap lepas tu blend dengan bubur kosong.

You might also like
3 Comments
  1. […] Hassan Hen Bin Abdullah berkongsi cara memasak sup shark fin dalam perkongsian video. Kami catatkan dan jika mak-mak masih kurang jelas, boleh tengok […]

  2. […] ini tak perlu nak masak asing-asing lagi. Nasi dapat, bubur pun siap sekali. Hari-hari dapat bagi bayi makan bubur yang fresh. Tak perlu jaga api, bubur pun takkan hangus. Senang kan? Tak payah pening […]

Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.