Memang Bengang Bila Skrin Smart Tag Selalu Rosak, Ini Cara Mudah Nak Baiki

Pengguna yang menggunakan kenderaan sendiri seperti kereta ke tempat kerja memang perlu membayar tol setiap hari. Kekerapan membuka tingkap kereta adakalanya menyebabkan fungsi power window mudah rosak. Ini dialami oleh ramai pengguna kereta yang perlu berulang-alik dari rumah ke tempat kerja.

Selain dari penggunaan Touch N Go, lorong smart tag menjadi pilihan kerana pemandu tidak perlu berhenti dan membuka tingkap untuk membuat pembayaran tol.

Smart Tag, kini merupakan satu keperluan kepada pengguna jalan raya terutamanya yang membawa kenderaan empat roda yang tinggal di bandaraya Kuala Lumpur.

Ini kerana keadaan kesesakan jalan raya yang sering berlaku di tol menyebabkan mesin pembayaran elektronik ini diperlukan tambahan pula sudah beberapa buah tol di telah memperkenalkan bayaran elektronik sepanuhnya.

Namun, ramai mengeluh paparan skrin smart tag model baru cepat rosak, disini admin ingin kongsikan bagaimana untuk memperbaikinya jika paparan skrinnya rosak atau tidak memaparkan jumlah kredit yang ada.

Jom kita bagaimana caranya memperbaiki smart tag berkenaan.

Dikongsikan oleh saudara Azarul Ridzuan Abu Bakar.

1.Geram je aku tengok display tak cukup sifat ni. Nak tengok baki pun susah, entah 30 ringgit ke 3000 ringgit baki. Biasa topup 5000 ringgit je

2. Alang2 nak repair display kita tukar bateri terus sebab bateri dah nak habis. Tekan punat dan tarik keluar penutup bateri untuk buka.

3. Nak buka skru2 tu pakai alatan yang sesuai. Screwdriver set macam ni boleh beli kat DIY bawah 12 ringgit

4. Cari mata skru yang sesuai. Yang ni star shape saiz kecik.

5. Buka dua skru kat penutup atas tu.

6. Lagi satu skru bawah pelekat bar kod ni. Tebuk terus pun boleh tapi kalau masih dalam warranty guna lah pisau nak selak. Eleh macam lah tak biasa selak2 ni. Huhu.

7. Tudia satu skru, ha bukak lekaih.

8. Dah bukak tiga skru kat belakang tu umpil bahagian ni sebab ada 3 lock kat kawasan tu. Umpil pelan2 je nanti dah renggang boleh buka terus.

9. Tu nampak ada gigi lock kat celah tu.

10. Dah terbukak penutup atas, leklu belum setel.

11. Penutup sebelah bawah ni bukak klip kat sini dulu.

repair smart tag, smart tag rosak, skrin smart tag rosak, repair skrin smar tag, touch n go, bayar tol smart tag

12. Buka satu2 klip, ada empat klip belakang ni.
repair smart tag, smart tag rosak, skrin smart tag rosak, repair skrin smar tag, touch n go, bayar tol smart tag

13. Dah setel buka boleh tanggalkan penutup bawah dan penutup depan.
repair smart tag, smart tag rosak, skrin smart tag rosak, repair skrin smar tag, touch n go, bayar tol smart tag

14. Ni dalam dia.
repair smart tag, smart tag rosak, skrin smart tag rosak, repair skrin smar tag, touch n go, bayar tol smart tag

15. Rahsia nak bagi reben ni contact balik ialah kau gosok dengan pensel 2B pelan2 kat kawasan ni. Tolong hati2 dengan bahagian ni sebab senang tercabut.
repair smart tag, smart tag rosak, skrin smart tag rosak, repair skrin smar tag, touch n go, bayar tol smart tag

16. Lepas tu kau periksa balik tengok display tu dah mula ok.
repair smart tag, smart tag rosak, skrin smart tag rosak, repair skrin smar tag, touch n go, bayar tol smart tag

17. Jika display jadi hitam atau terkeluar tulisan2 aneh kau guna pemadam gosok kawasan tu jugak. Ulang sampai dapat hasil yang kau nak.
repair smart tag, smart tag rosak, skrin smart tag rosak, repair skrin smar tag, touch n go, bayar tol smart tag

18. Cara nak periksa tu mudah, guna sebelah tangan pun boleh, letak kad t&g kat situ tekan suis guna test pen atau apa2 yang boleh sampai suis tu.

repair smart tag, smart tag rosak, skrin smart tag rosak, repair skrin smar tag, touch n go, bayar tol smart tag19. Nah dah kacak balik. Dah boleh pasang semula

repair smart tag, smart tag rosak, skrin smart tag rosak, repair skrin smar tag, touch n go, bayar tol smart tag20. Dah siap! Boleh la kau berlagak dengan kereta lembab yang lalu touch&go sebelah tu. Huhu.
repair smart tag, smart tag rosak, skrin smart tag rosak, repair skrin smar tag, touch n go, bayar tol smart tag

Perkongsian yang menarik, Selamat Mencuba. Kalau tak faham boleh tengok video di bawah:

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Komen Anda...

Add Comment