Sedang Cari Korset Terbaik? Ini Senarai Wajib Ambil Tahu

Bagaimana untuk mendapatkan tubuh idaman selepas bersalin?

 

Selain membongkok ketika berpantang, ibu sebenarnya boleh mengamalkan pemakaian korset terbaik selepas berpantang.

 

Tahukah anda ada sesetengah wanita yang terus memakai korset setiap hari selagi tidak berpuas hati dengan bentuk badan?

 

Selain dapat mengawal pemakanan, ada juga yang memakai korset yang sentiasa tampil bergaya dalam pilihan pakaian.

 

Korset pada badan digunakan untuk “memindahkan” lemak ke dalam ruang di mana otot dimampatkan. Sebaliknya, lemak dihimpit ke kawasan yang memerlukannya lebih daripada sekadar duduk di bahagian tengah badan, itulah sebabnya orang yang memakai korset sentiasa kelihatan lebih langsing.

 

Pilih korset terbaik untuk mendapatkan badan yang anda inginkan.
Terdapat cara untuk membeli korset terbaik, jadi jangan membelinya secara sembarangan. Pertama pertimbangkan soalan berikut:

 

 

Adakah ianya sesuai?

Kalau beli sendiri, sila ukur dengan jujur. Korset yang baik seharusnya tidak menyebabkan anda lebam atau benjolan yang tidak sedap dipandang.

Ia akan berasa langsing untuk dipakai, ia menyokong badan tanpa menyekat pernafasan, jadi jangan cuba memilih saiz yang terlalu kecil. Saiz korset yang salah boleh menyebabkan anda kelihatan tidak selesa!

 

 

Adakah ianya selesa?

Korset yang diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi adalah penting untuk memberikan anda keselesaan sepanjang proses pemakaian. Korset yang baik harus mempunyai kepar, kerana ini adalah satu-satunya fabrik yang terasa lembut pada kulit dan membolehkannya bernafas.

 

Bagaimana dengan kualitinya?

Ingat, korset terbaik adalah pelaburan yang besar. Barangan yang berkualiti bukan sahaja tahan lama malah lebih selesa.

Korset yang baik akan diperbuat daripada fabrik yang kukuh, dengan lapisan yang paling hampir dengan kulit diperbuat daripada gentian semula jadi (bukan buatan manusia).

 

 

Apakah jenis-jenis korset terbaik?

Terdapat dua jenis utama korset, Underbust dan Overbust. Bra atas sesuai dengan kebanyakan jenis badan dan sesiapa sahaja boleh memakai bra bawah. Korset payudara klasik akan menjadi lebih praktikal untuk pakaian harian.

 

Apakah ciri-cirinya?

Jika anda sedang mencari alternatif kepada pakaian bentuk yang boleh anda pakai di bawah pakaian, cuba cari reka bentuk tanpa hiasan, haluan atau hiasan. Reka bentuk yang lebih canggih, lebih mudah untuk disembunyikan dalam pakaian harian

 

Tapi pasti ramai yang lebih suka korset langsing perut buncit kan? Jadi pastikan anda mencuba korset sebelum anda tahu sama ada ia sesuai dengan badan anda.

 

 

 

Anda mungkin meminati tips mencari bengkung & korset terbaik disini.

 

“Biarlah badan ku sakit asalkan langsing seperti kerengga atau jam pasir…”

 

Begitulah situasi suatu ketika dahulu dimana kebanyakan wanita yang sanggup menderita untuk memiliki bentuk badan yang ideal.

 

Faktor ini mendorong mereka untuk mengambil “jalan pintas” memakai korset, yang boleh menimbulkan risiko kesihatan (kononnya)

 

Kita semua telah maklum korset merupakan pakaian wanita yang direka khas untuk menjadikan perut, pinggang dan badan lebih ramping daripada biasa.

 

 

Ya memang seakan ajaib. Korset yang ketat boleh mengubah bentuk badan secara luar biasa.

“Memakainya (korset) sudah menjadi trend, lebih-lebih lagi apabila ramai selebriti memperagakan susuk tubuh langsing dan pinggang ramping menerusi amalan memakai korset.

 

Ia juga menarik minat ramai yang plus size mahupun yang selepas bersalin untuk mencuba, dengan harapan dapat bentuk badan seperti kerengga sediakala.

 

 

 

Sejarah pemakaian korset telah bermula dan dipopularkan semenjak zaman Victoria dari 1837 hingga 1901.

 

Ketika itu, korset merupakan elemen penting dalam setiap festival, dan ia juga dipakai dengan sangat ketat untuk menyerlahkan lagi postur badan.

 

Bagaimanapun, doktor zaman tersebut (Victoria) juga menyanggah dimana pemakaian korset akan menjejaskan kesihatan wanita.

 

Zaman pun berlalu dan tradisi menggunakan korset sebagai alat pelangsing badan berterusan hingga ke abad 21 ini. Korset itu sendiri telah mengalami kepelbagaian inovasi dari segi

  • penyediaan fabric yang tidak gatal (pemakaian 14 jam lamanya)
  • design yang tidak memerlukan sebarang penggunaan dawai atau besi
  • tidak memerlukan sebarang tali pengikat
  • tidak bergulung
  • fabric anjal dan tidak kendur ketika memeluk tubuh anda seharian
  • rekabentuk yang memudahkan si pemakai ke tandas dengan bukaan bahagian bawah sahaja
  • rekabentuk yang memberi kebebasan kepada si pemakai untuk memakai bra kesukaan masing-masing
  • kini anda boleh bersenam atau bersukan sambil mengenakan korset

 

Sila klik sini untuk ketahui korset yang menepati ciri-ciri diatas

 

 

 

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

five × 2 =