10 Fakta Pelik Sarang Burung Walet

10 fakta PELIK sarang burung walet dan manfaatnya untuk kesihatan.

Selain menjadi “suplemen kecantikan”

 

Sarang burung walet ialah sejenis sarang burung yang boleh dimakan, atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai edible bird’s nest (EBN). Ia merupakan makanan eksotik dan popular sejak zaman dahulu, terutamanya dalam kalangan masyarakat Cina di Malaysia.

 

Di Malaysia, EBN burung walit ini telah dituai di Gua Niah, Sarawak sejak 1878. EBN diperoleh daripada pelbagai burung walit dan dihasilkan melalui air liur mengeras burung-burung ini.

 

Kaedah memberi makan sarang burung walet boleh dilakukan sambil menyediakan air minuman atau sup.

 

Walau bagaimanapun, hari ini, perkembangan teknologi dan perindustrian telah menjadikan sarang burung walet digunakan dalam pengeluaran produk seperti kosmetik dan sebagai makanan tambahan.

 

Admin di sini untuk berkongsi fakta yang anda mesti tahu tentang sarang burung walet. Walaupun begitu, anda perlu membeli produk asal.

 

 

1) Makan sarang burung walet semasa perut kosong

Sarang burung walet disenaraikan sebagai tonik dalam perubatan Cina. Ia perlu diambil sebelum makan untuk membolehkan badan menyerap nutrien dengan betul.

 

 

2) Warna sarang burung bukan berasal dari darah burung walet

Warna merah berpunca daripada pengoksidaan atau tindakbalas mineral dari suhu atau persekitaran.

 

3) Kaum lelaki boleh menggunakan sarang burung walet untuk imuniti dalaman

Setahu anda, sarang burung mengandungi glikoprotein, faktor pertumbuhan dan sifat tenaga neutral yang tinggi yang membantu meningkatkan sistem imun.

 

sarang burung walet 2
Sumber rujukan : Sinar Harian

 

4) Sarang burung secara tradisional digunakan sebagai makanan tambahan

Menurut penyelidikan moden, sarang burung kaya dengan faktor pertumbuhan epidermis, atau faktor pertumbuhan epidermis (EGF).

 

Bahan ini bertanggungjawab untuk membaiki tisu kulit. Oleh itu, wajah anda akan kekal muda.

 

 

5) Meningkatkan kesihatan warga emas

Sarang burung juga digunakan secara tradisional untuk mengurangkan kahak, mengurangkan batuk kering kronik dan menghilangkan keletihan.

 

Sarang burung juga boleh digunakan untuk merangsang selera makan, meningkatkan penghadaman dan merangsang pergerakan usus untuk menjadikannya lebih baik.

 

 

6) Sarang burung bagus untuk kanak-kanak

Sarang burung mengandungi protein, asid amino dan mineral, yang menyumbang kepada pertumbuhan sihat kanak-kanak.

 

Perubatan tradisional Cina percaya bahawa penggunaan jangka panjang sarang burung boleh mencegah selsema dan meningkatkan fungsi paru-paru dan buah pinggang.

 

 

7) Sumber mineral

Sarang burung sebagai sumber mineral yang baik untuk tubuh. Seperti yang kita sedia maklum, sarang burung mengandungi mineral penting yang diperlukan oleh tubuh manusia.

 

Kandungan mineral adalah mangan, kuprum, zink dan kalsium.

 

Mangan memainkan peranan penting dalam membantu pertumbuhan tulang. Kuprum membantu meningkatkan stamina dan mengekalkan kesihatan jantung.

 

Pada masa yang sama, kalsium boleh membantu mengekalkan tulang dan sendi yang sihat. Zink membantu mengoptimumkan penyerapan nutrien dalam usus.

 

8) Sumber Antioksidan

Sebagai sumber antioksidan yang baik. Sarang burung mengandungi sebatian aktif yang boleh digunakan untuk melawan kesan radikal bebas.

 

Anda mesti sentiasa sedar tentang kehadiran radikal bebas dalam badan anda. Kerana jika tidak, ia berisiko menyebabkan pelbagai penyakit.

 

sarang burung walet 1
Sumber rujukan : Merdeka.com

 

9) Sumber asid amino

Sarang burung walet ialah sebagai sumber asid amino. Sarang burung kaya dengan nutrien, salah satunya adalah sumber asid amino.

 

Asid aspartik dan prolin membantu membantu proses penjanaan semula sel dalam sarang burung walet ini.

 

Terdapat juga sistein dan fenilalanin yang membantu meningkatkan daya ingatan. Pada masa yang sama, ia juga termasuk tirosin untuk pemulihan kesakitan dan glukosamin untuk pembaikan rawan.

 

Sesetengah asid amino penting ini tidak boleh dihasilkan secara bebas oleh badan. Untuk melakukan ini, ia mesti masuk melalui sumber makanan seperti sarang burung yang mengandungi banyak asid amino penting.

 

 

10) Mengurangkan kesan nikotin

Sarang burung walet ialah ia membantu mengurangkan kesan nikotin. Jika anda seorang perokok aktif atau pasif, meminum minuman sarang burung diketahui dapat membantu mengurangkan tahap nikotin yang memasuki badan anda.

 

Bahan-bahan dalam sarang burung banyak mengurangkan kesan negatif nikotin yang berpotensi merosakkan kesihatan badan.

 

 

 

 

 

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

seventeen + 17 =