Kaedah Rawatan Sakit Belakang Tanpa Pembedahan

Fahami punca sakit belakang dan rawatan paling simple di rumah

 

Artikel credit : Info-sihat.my

 

 

Sakit belakang badan dan leher atau sendi-sendi lain adalah masalah biasa dihadapi rakyat Malaysia, namun bilangan pesakit yang mengalami masalah ini semakin meningkat.

 

Secara amnya, kesakitan dianggap berkait rapat dengan cara anda bekerja dan meletakkan badan anda secara tidak betul, serta keadaan meja dan kerusi anda.

 

Dalam norma baharu, ramai yang terpaksa bekerja dari rumah kerana pandemik COVID-19 telah menyebabkan ramai orang tidak peka terhadap penjagaan kesihatan.

 

Walau bagaimanapun, punca sakit belakang boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk sakit pada otot, sendi, tulang, ligamen, atau hanya sakit dengan senaman.

 

Malah, sesetengah orang berasa tidak selesa walaupun duduk diam kerana sakit di bahagian kaki mereka.

 

Lebih membimbangkan ialah kesakitan akibat ketidakselesaan yang disebabkan oleh sakit belakang, walaupun tiada senaman langsung menjejaskan “mood” mereka.

 

Tidak ada cara untuk melegakannya, dan kadang-kadang selepas pelbagai percubaan, kesakitan masih terasa.

 

 

Sumber asal artikel : Berita Harian

 

 

Dr Johan Quah Boon Leong, pakar bedah saraf di Pusat Perubatan Sunway, berkata pelbagai penyakit tulang belakang adalah luas dan pesakit perlu memahami mekanisme yang menyebabkan kesakitan.

 

“Pelbagai mekanisme mungkin bertanggungjawab untuk kesakitan, ada yang disebabkan masalah sebenar dengan individu terbabit.

 

“Ada juga orang yang dilahirkan dengan kelengkungan yang tidak normal pada tulang belakang, arthritis, penyakit tulang belakang degeneratif atau tumor.

 

“Sebagai contoh, ramai orang mengalami sakit belakang akibat postur badan yang lemah, lemah otot, kurang rehat atau bersenam, dan tulang tidak fleksibel untuk melakukan aktiviti harian (seperti berjalan, naik dan turun tangga, keluar masuk kereta. , berdoa, dsb.).

 

“Apabila anda tidak melakukan rutin harian anda dengan sempurna, ini bermakna otot anda tidak cukup kuat atau anda mempunyai masalah dengan mobiliti sendi, ” katanya.

 

Penyebab paling biasa sakit belakang adalah postur yang lemah, yang boleh diatasi dengan pembetulan postur, terapi fizikal, penyelesaian jangka pendek untuk ubat sakit, senaman yang kerap, berhenti merokok, dan mendapat rehat yang cukup.

 

Penyakit tulang belakang degeneratif adalah perkara biasa pada orang dewasa dan orang dewasa yang lebih tua dan punca biasa sakit belakang kronik, katanya.

 

Ini adalah proses haus dan lusuh tulang, dan cakera dan sendi tulang belakang tidak dapat pulih, menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan.

 

Duduk terlalu lama

 

sakit belakang

 

“Sakit belakang bertambah apabila seseorang duduk terlalu lama…” – Dr Johan Quah Boon Leong, Pakar Bedah Saraf di Pusat Perubatan Sunway

 

Terdapat juga tumor pada sumsum tulang yang menyebabkan kesakitan, quadriplegia dan kesakitan dengan pergerakan, kata Dr Quah. Walau bagaimanapun, masalah ini jarang berlaku, tetapi adalah penting untuk berunding dengan pakar bedah tulang belakang.

 

Sakit belakang meningkat apabila seseorang menghabiskan terlalu banyak masa di tempat kerja untuk jangka masa yang lama, bekerja dari rumah, kurang bersenam, dan perubahan dalam norma baru, gaya hidup, dan pelbagai faktor.

 

“Ia juga mengakibatkan kerusi tidak sesuai (tanpa belakang) dan duduk terlalu lama tanpa berehat. Ramai orang tidak menyedari bahawa duduk lebih memberi tekanan pada tulang belakang berbanding berdiri.

 

“Sebagai contoh kedua, wanita yang datang haid mengalami sakit belakang atau belakang, tetapi dalam peratusan yang kecil, ia hanya memberi kesan kepada sesetengah orang,” katanya.

 

Jika sakit datang secara tiba-tiba dan terlalu teruk, ia boleh dirawat, begitu juga sebaliknya.

 

“Sakit belakang adalah ‘bendera merah’ apabila ia menjadi lebih teruk pada waktu malam, dan apabila seseorang bangun dengan sakit leher atau belakang serta-merta selepas terjatuh atau trauma yang teruk.

 

sakit belakang 4

 

 

“Mereka yang menghidap kanser mengalami kebas atau lemah pada anggota badan, mula sakit belakang dan demam berterusan.

 

“Mereka yang mengalami simptom ini perlu dinilai segera oleh pakar bedah saraf atau pakar bedah tulang belakang,” katanya.

 

Sebagai contoh, sakit akut akibat patah tulang atau patah tulang dikelaskan sebagai sakit kronik atau ditakrifkan sebagai sakit berterusan selama lebih daripada tiga bulan.

 

“Namun, mengikut pengalaman saya, sakit belakang akibat degenerasi tulang belakang sukar diubati 100%. Apa yang boleh dicadangkan adalah melalui rawatan, pembedahan (bagi sesetengah kes), dan juga meminta pesakit memahami kesakitan rawatannya, kekal positif dan mendengar nasihat Doktor. nasihat,” katanya.

 

Sakit belakang lebih mudah dirawat jika pesakit memahami sebab dan cara merawatnya, kerana setiap masalah memerlukan penyelesaian yang berbeza untuk setiap individu.

 

Aktiviti fizikal yang terhad

 

Disebabkan penularan wabak COVID-19, ramai yang terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan tidak dapat menjalankan aktiviti harian seperti biasa.

 

“PKP mengehadkan aktiviti fizikal, mengurangkan aktiviti, keluar bersenam kerana malas atau takut jangkitan, dan suasana bekerja dari rumah kurang kondusif berbanding bekerja di pejabat.

 

“Tambahan pula, penerimaan psikologi seseorang tentang bagaimana kesakitan diurus, sikap positif untuk menerima kesakitan tidak akan hilang sepenuhnya, dan bagaimana dia menguruskan kesakitannya sendiri,” katanya.

 

Sakit belakang tidak dapat dielakkan, terutamanya bagi orang dewasa yang lebih tua, atau mereka mempunyai tulang belakang, sendi, badan melengkung, tulang tidak selari, yang menjadikan kesakitan lebih teruk, kata Dr Quah.

 

Mereka boleh melakukan terapi fizikal dan langkah seterusnya, seperti membuang tumor atau membuka ruang untuk saraf termampat dan pembedahan lain,” katanya.

 

 

 

Kaedah rawatan sakit belakang

 

sakit belakang 3

 

Untuk mengatasinya, pesakit memerlukan rehat yang cukup dan kalsium serta nutrien yang diperlukan.

 

Selain bersenam untuk membina otot dan meningkatkan fleksibiliti tulang, amalkan diet seimbang untuk menggalakkan pertumbuhan tulang yang sihat.

 

“Lazimnya, pesakit akan menjalani kaedah tanpa pembedahan, terapi fizikal (menggunakan imbasan bunyi, pek haba, pek sejuk dan mesin rangsangan elektrik) dan pemulihan, antara pilihan yang disyorkan mengikut budi bicara ahli terapi fizikal, dan memerhatikannya selepas satu tempoh. masa. kemajuan,” katanya.

 

Ketika ditanya mengenai peluang untuk sembuh, beliau berkata ia bergantung kepada punca sakit belakang itu boleh dirawat atau kronik. Rawatan hanya mengawal kesakitan.

 

“Sebagai contoh, 70 peratus orang yang mengalami hernia disc sembuh secara spontan dalam tempoh tiga bulan tanpa rawatan, selain ubat sakit.

 

“Petunjuk untuk pembedahan bergantung kepada punca penyakit itu,” katanya.

 

Oleh itu, beliau mengesyorkan pesakit mengekalkan postur badan, duduk dengan betul, mempunyai kerusi dengan sokongan tulang belakang, kerap bangun untuk melakukan senaman regangan, dan mendapatkan tidur yang berkualiti.

 

 

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

3 + 8 =