Home Resipi Buat Sawi Masin Sabahan Style, Enak Dimasak Macam-macam Menu!

Buat Sawi Masin Sabahan Style, Enak Dimasak Macam-macam Menu!

5745
0
Buat Sawi Masin Sabahan Style, Enak Dimasak Macam-macam Menu!

Rupanya mudah sahaja kalau nak buat sawi masin atau sawi jeruk ini yang enak dicampurkan dalam pelbagai resipi seperti asam pedas, gulai lemak, tumisan sayur, sup dan sebagainya.

Menariknya bila buat sendiri sawi masin ini bukan sahaja kebersihannya terjamin malah kita juga dapat tentukan pemilihan sawi yang segar.

Jadi buat yang pertama kali teringin mencuba untuk buat sendiri, bolehlah lihat langkah demi langkah di bawah ini.

BACA JUGA :: Semai Sawi Dalam Telur Kurangkan Risiko Tanaman Mati

Cara Buat Sawi Masin Sabahan Style

Bahan-bahan :-

  • Sawi pahit
  • Air cucian beras ke 2
  • Garam

Cara-caranya :-

1) Rendam dengan air garam & cuci dulu sayurnya..

sawi masin

2) Dah tue boleh la jemur…lagi terik matahari lagi bagus…biar sayur jadi layu…

sawi masin

3) Dah layu,boleh ambik dari jemuran & cuci semula sayur…

sawi masin

4) Lumur dengan garam ye…agak-agak je…jangan sikit sangat juga…

sawi masin

5) Masukkan dalam air beras cucian ke 2…

sawi masin

Lepas lumur garam,masuk dlm air beras td…biar dia berendam semua dlm air beras ye…klu suka makan pahit2, 3 hari dah blh mkn…klu jenis x suka mkn pahit,seminggu la mcm tue…

P/s : Ini penting…semalam call mak saya dia cakap sehari lepas buat,kena pusing-pusing sayur dalam air beras tue…hari-hari buat ye…kalau suka makan pahit-pahit, 3 hari dah boleh makan dah hamchoi…tapi kalau tak nak pahit, dalam seminggu macam tue…hari-hari kena pusing-pusing sayur dalam air beras tue ye…kalau tak nanti sayur masin tue jadi buruk mak cakap…doakan mak saya murah rezeki & sihat-sihat selalu ye…

Owh ye…ramai tanya nak makan macam mana…

Nie cara saya ye…sebelum tue cuci dulu…hiris nipis-nipis,tumis bawang,cili kemudian masuk sawi jeruk tadi…then last sekali telur…saya tak letak garam dah sebab dah masin kan sayurnya…lepas tue makan dengan nasi panas-panas…adoyaiii…2 – 3 piring juga la makan…

sawi masin

Ada juga buat sup dengan sawi masin nie…ada masuk dalam asam pedas…

sumber ; Ila Suhaili via MAHN

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here