Bahaya Apabila Mata Anda Kabur Disertai Dengan Pening Kepala, Semak 7 Punca Ini

Sakit kepala dan mata menjadi kabur sering terjadi serentak yang dikatakan ada kaitan antara visual mata dengan sistem organ badan yang lain. Selain berpunca daripada penyakit mata, keadaan ini juga disebabkan oleh berbagai-bagai keadaan kesihatan. Cara rawatannya juga berbeza-beza bergantung kepada punca.

Jika anda pernah mengalami sakit kepala disertai dengan pandangan kabur, semak 7 punca di bawah. Mungkin anda mengalami salah satu daripadanya.

7 Punca Mata Kabur dan Disertai Sakit Kepala

1. TEKANAN DARAH RENDAH

Tekanan darah dikatakan rendah jika angkanya menurun di bawah 90/60 mmHg. Punca tekanan darah rendah atau hipotensi antaranya dehidrasi (terutamanya ketika cuaca panas), masalah kesihatan jantung, kekurangan vitamin B12, serta pendarahan.

Tekanan darah rendah mengakibatkan berbagai-bagai gejala bermula dengan sakit kepala, pandangan kabur, mual, konsentrasi menurun dan pengsan.kabur

2. HIPOGLIKEMIA (KURANG GULA DALAM BADAN)

Hipoglikemia adalah suatu keadaan ketika jumlah gula darah rendah dalam badan yang biasanya terjadi kepada orang yang mengalami penyakit diabetes atau pesakit yang menggunakan rawatan dengan menggunakan insulin. Melambat-lambatkan makan, makan sedikit dari biasa atau olahraga berlebihan juga boleh menjadi pemicu hipoglikemia.

Salah satu gejala yang timbul jika seseorang mengalami hipoglikemia antara lainnya ialah pandangan kabur, sakit kepala, keringat berlebihan, susah memberikan tumpuan, gementar serta kepenatan.

3. MIGRAIN

Migrain terjadi di salah satu sisi kepala yang mempunyai gejala berbeza bergantung kepada tahapnya. Ketika serangan sakit kepala memuncak, pandangan boleh menjadi kabur. Gejala lain ialah kurang nafsu makan dan meningkatnya sensitiviti terhadap cahaya, suara atau bau.

Migrain dipengaruhi oleh makanan tinggi kandungan garam termasuk MSG, minuman beralkohol dan berkafein, stres, kesan perubatan serta perubahan pola tidur.

Bukan saja migrain, apa juga keadaan yang mengurangkan aliran darah ke otak contohnya kecederaan boleh menyebabkan terjadinya sakit kepala dan pandangan kabur.

4. GLAUKOMA

Penyakit mata yang berpunca daripada kerosakan saraf optik. Dua jenis glaukoma paling umum iaitu sudut terbuka primer dan sudut tertutup akut. Glaukoma sudut terbuka primer jarang menunjukkan gejala namun pandangan mata tiba-tiba menjadi sempit. Glaukoma sudut tertutup akut pula boleh menjadi penyebab pandangan kabur, pening, sakit kepala, mual dan muntah.

5. GANGGUAN MATA LAIN

Individu yang rabun jauh atau dekat juga boleh mengalaminya, lebih-lebih lagi jika ukuran kaca mata yang digunakan tidak sesuai dengan keadaan matanya. Katarak juga boleh menjadi penyebab malah perubahan mata berkaitan dengan kehamilan boleh mengganggu penglihatan dan sakit kepala.

Pun begitu, tidak semua keadaan ini menandakan masalah yang terlalu serius. Bertemulah dengan doktor jika ia terjadi secara tiba-tiba.

BACA JUGA :: Periksa Mata Anak Untuk Elak “Mata Malas” dan Kecacatan Penglihatan Kekal

6. WHIPLASH

Whisplash adalah keadaan terjadinya kecederaan pada leher yang biasanya terjadi ketika posisi leher tersentak kuat ke arah belakang. Whisplash biasanya boleh terjadi ketika kemalangan kereta, olahraga yang melibatkan sentuhan fizikal antara pemain (contoh bola sepak, karate, tinju dan lain-lain), jatuh dari basikal atau ditimpa benda yang membuatkan kepala tersentak ke belakang.

Akibat daripada Whiplash akan menyebabkan kesakitan ke atas tulang di bahagian tengkuk hingga membawa ke keseluruhan bahagian tulang belakang. Ia boleh mengakibatkan mereka yang mengalaminya sakit kepala.

7. KEADAAN SARAF DAN PEMBULUH DARAH

Pelbagai keadaan saraf dan pembuluh darah boleh mengakibatkan pandangan kabur dan sakit kepala. Kecederaan kepala, strok atau pecahnya pembuluh darah di otak, jangkitan pada otak dan saraf sekitar otak serta tumor juga boleh menjadi penyebab.

Semoga memberi manfaat. Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah:

BACA JUGA :: Ustaz Ini Ajar Cara Hilangkan Sakit Kepala Dengan Ais Batu

You might also like
2 Comments
  1. […] melihat balik kepada sejarah pesakit yang terdahulu, masalah mata menguit disebabkan beberapa […]

  2. […] pandang ke depan. Sekiranya pening sudah tiada bolehlah […]

Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.