Selalu Jerawat Naik Di Tempat Yang Sama, Tak Sangka Inilah 6 Sebabnya

Selain berat badan, persoalan lain yang selalu mengganggu para wanita ini adalah jerawat. Apa tidaknya, setiap kali jerawat naik muncul di wajah, sekaligus keyakinan diri merundum 360 darjah. Tambahan pula, bekas jerawat sangat sukar dilupuskan sehingga membuatkan kulit wajah terasa ‘kotor’.

Kalau nak diikutkan, tak pernah sekalipun ‘skip’ rutin penjagaan muka, tapi bila sampai bulan gerhana penuh (haid), jerawat mesti tumbuh pada tempat yang sama setiap bulan. Lepas tu, belum sempat parut lama hilang, datang pula ‘tetamu’ baru.

Segar-bugar pula saiz dan kebesarannya. Persoalannya sekarang, kenapa jerawat suka tumbuh ditempat yang sama? Jom baca penjelasan daripada seorang doktor kosmetik di Skin Clinic, America Syarikat, Alain Michon.

6 Punca Jerawat Naik Di Tempat Yang Sama

1. Memakai kosmetik yang salah

Harga produk bukan penentu adakah kosmetik sesuai dengan wajah anda atau tidak.“Kosmetik komedogenik (penyebab timbulnya jerawat) menyebabkan penyumbatan di pori-pori dan menyebabkan jerawat naik dan keluar dari liang roma,” kata dr. Michon.

Menurutnya, jika ada area tertentu dari kulit yang pecah terus-menerus, periksalah apabila kosmetik tersebut yang menyebabkan hal itu terjadi. Idealnya, semua produk kosmetik haruslah non-komedogenik.

jerawat naik

2. Produk rambut

Jika jerawat naik terus-menerus muncul di dahi, mungkin perawatan rambut menjadi penyebabnya. Produk seperti semburan atau minyak rambut boleh disalahkan untuk ini. “Produk semacam ini tidak dioptimalkan untuk perawatan kulit. Bahan-bahannya dapat menyebabkan jerawat,” ungkap Michon.

3. Memakai kosmetik berlebihan

Jerawat naik boleh disebabkan oleh panas berlebih, tekanan, atau geseran pada kulit. Jerawat di bahagian mata contohnya. Hal itu boleh muncul akibat pemakaian eye shadow yang berlebihan.

4. Menyentuh wajah

Orang kadang kala tidak sedar membelai wajahnya atau menyandarkan dagu di tangan. Menurut penelitian yang diterbitkan dalam Clinical Infectious Diseases, rata-rata orang menyentuh wajahnya 3.6 kali per jam.

Kebiasaan ini memindahkan bakteri dari tangan ke wajah dan menyebabkan jerawat. “Semakin kerap anda menyentuh area tertentu di wajah, makin besar kemungkinan area tersebut terdedah kepada bakteria dan minyak,” ujar Michon.

5. Memecahkan jerawat

Memecahkan jerawat memang kadang menyenangkan, tapi hal itu hanya untuk sementara. “Meskipun memecahkan jerawat terlihat sebagai solusi yang cepat, melakukannya dapat membuka liang pori-pori dengan bakteria,” kata Michon.

Hal ini menciptakan persekitaran yang membuat jerawat terjadi di area yang sama. Untuk itulah, disarankan cara yang disetujui doktor kulit untuk menghilangkan jerawat.

6. Hormon

Terkadang penyebab jerawat naik muncul di tempat yang sama bukanlah dari luar tubuh, tapi hormon atau faktor internal dari dalam tubuh. Sebuah praktik untuk mendiagnosis masalah kesihatan dilihat dari wajah atau “pemetaan wajah” yang berasal dari Cina kuno, saat ini telah banyak mengalami perubahan. Namun, praktik tersebut intinya sama. Anda boleh menemukan potensi masalah kesihatan hanya dari posisi jerawat.

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

19 − 4 =