Cara Paling Mudah Menanam Pokok Mulberi, Hasil 100% Puas Hati!

Cara Paling Mudah Menanam Pokok Mulberi, Hasil 100% Puas Hati! | Ramai yang suka menanam pokok mulberi di halaman rumah. 3 jenis pokok Mulberi yang biasa dilihat atau ditanam di seluruh dunia ialah mulberri putih, mulberri merah dan mulberri hitam.

Mulberi juga terdapat dalam pelbagai saiz dan bentuk buah yang boleh ditemui di serata tempat. Mulberi hitam atau nama saintifiknya morus nigra adalah pokok yang biasa ditanam di negara kita kerana sesuai tumbuh di kawasan bersuhu panas. Jenis pokok mulberi hitam, buahnya akan bertukar menjadi hitam apabila sudah masak sepenuhnya.

Buah mulberi berwarna hitam mempunyai rasa manis dan berlemak berbanding buah yang masih berwarna merah. Jadi, anda kenalah menunggu buah mulberi benar-benar sudah masak sehingga buahnya menjadi warna hitam barulah dipetik.

menanam pokok mulberi

Cara Menanam Pokok Mulberi

Cara menanam pokok mulberi adalah dengan menggunakan keratan batang yang telah matang. Anda boleh mendapatkan keratan batang pokok mulberi ini dari sahabat atau kenalan yang ada menanamnya atau membeli secara online. Keratan batang pokok mulberri haruslah ditanam dalam polibag terlebih dahulu.

Perlu dimaklumkan bahawa pokok mulberi sesuai tumbuh pada nilai PH tanah yang sedikit berasid iaitu 5.5 hingga 6.5. Maksudnya, media semaian tidak perlu ditambah serbuk kapur pertanian jika anda ingin menanam pokok mulberi di laman rumah anda.

Anda boleh menggunakan apa-apa jenis tanah untuk media tanaman seperti tanah lampung, tanah hitam, tanah kebun atau tanah campuran untuk menanam pokok mulberi.

Masukkan tanah ke dalam polibag hingga penuh dan pastikan tanah sedikit dipadatkan agar tidak berkurangan, mendap atau turun jika tanah tersebut disiram.

menanam pokok mulberiMulberi berusia 3 minggu.

Pada tanah dalam polibag, buat lubang menggunakan jari anda atau kayu sama saiz dengan keratan batang pokok mulberri kira-kira 4 hingga 5 inci dalam.

Tanam keratan batang pokok mulberi pada lubang yang dibuat setengah dari panjang keratan batang mulberri tersebut dan timbus dengan tanah serta padatkannya agar keratan tersebut tidak mudah tumbang jika disiram.

Pastikan menanam keratan batang pokok mulberi dengan cara yang betul di mana lihat mata tunas pada setiap keratan batang tersebut dan tanam keratan batang dengan mata tunas menghala ke atas. Jangan tanam terbalik. Seterusnya, siram dengan air yang mencukupi.

Keratan pokok mulberi yang sudah ditanam harus disimpan atau diletakkan di kawasan teduh terlebih dahulu sehingga 4 minggu atau sehingga mata tunas mengeluarkan tunas kira-kira 3 inci. Barulah dipindahkan ke kawasan menerima sinaran matahari penuh.

Dalam tempoh percambahan tunas, jangan sesekali digoyang atau tergoyang kerana keratan batang pokok mulberi akan mati disebabkan kerosakan pada akar muda yang mula keluar dari pangkal batangnya. Selepas 2 minggu ditanam dalam polibag, tunas akan mulai bercambah atau tumbuh.

Jika pokok mulberi anda berbuah ketika cambahan, sila buka buah tersebut untuk memberi laluan pokok mulberi membesar. Ketika ini media tanaman atau tanah jangan terlalu kering, siram tanah biarkan ia sentiasa lembab. Tanah lembab diperlukan untuk mempercepatkan pengeluaran akar keratan batang pokok mulberi anda.

Apabila pokok mulberi anda sudah berusia 4 minggu, tunasnya sudah melebihi 3 inci dan bolehlah dipindahkan ke tempat yang terkena sinaran matahari penuh. Masa ini anda boleh membubuh baja organik dengan menanamnya ke dalam tanah tetapi tidak terkena pada batangnya.

Proses Memindahkan Anak Pokok Mulberi

Pokok mulberi sudah boleh dipindahkan ke tempat baharu atau ditanam di dalam tanah apabila ia sudah berusia sebulan setengah atau 2 bulan.

Dalam tempoh ini, pokok mulberi sudah kukuh dan kuat. Buat lubang pada tanah dengan mengali sedalam 1 kaki (ikut saiz polibag yang anda gunakan), jika polibag anda bersaiz besar maka besarlah lubang yang anda harus gali.

Pada lubang tersebut, bubuh baja organik 2 genggam dan timbus senipis mungkin dengan tanah, cukup menutupi baja tersebut. Dengan mengunakan pisau tajam, potong polibag memanjang dari atas ke bawah sebelah menyebelah. Berhati-hati ketika memotong jangan sampai terpotong akar pokok mulberri.

Buka plastik polibag perlahan-lahan agar tanah tersebut tidak berderai. Tanam tanah pokok mulberi ke dalam lubang dan timbus semula dengan tanah hingga selesai. Siram pokok mulberi anda dengan air secukupnya.

Cuaca Ketika Menanam Pokok Mulberi

Jika anda menanam pokok mulberi pada musim kemarau, teduhkan pokok mulberi dengan jaring hitam selama seminggu. Ini bagi mengelak pokok mulberi anda mati akibat cuaca panas. Jika keadaan cuaca terkawal, tidak perlu menggunakan penutup jaring hitam.

Pokok mulberi cepat membesar dengan pembajaan yang konsisten. Bubuh baja sebulan sekali untuk hasil yang memuaskan.

Pokok Mulberi Perlu Dicantas Dan Tuaian Buah Pertama

Setelah pokok mulberi anda berusia 4 hingga 6 bulan yang pertama, cantas batang pokok mulberi anda. Caranya, cantas batang kira-kira 10 hingga 12 inci dari pucuknya dan buka semua daun pada batang. Tujuan mencantas ialah untuk membolehkan pokok mulberri anda menghasilkan buah.

Selepas dicantas, pokok mulberi anda akan mula bertunas selepas 2 minggu cantasan yakni tunas bersama buahnya. Jangan gusar atau bimbang jika buah yang terhasil bersaiz kecil kerana kali pertama menghasilkan buah memang seperti itu.

Tetapi, setelah 2 tahun ke atas, saiz buah mulberi anda akan semakin besar saiznya mengikut saiz pokok. Cantas semula pokok mulberi anda selepas 4 hingga 5 bulan dari cantasan yang pertama. Buat cara tersebut sepanjang tahun untuk mendapatkan buah pokok mulberi.

Dengan cara ini pokok mulberi and tidak akan meninggi dan pada masa yang sama anda dapat rezeki buah yang enak dari pokoknya.

Tanaman Tepi Pagar

Pokok mulberi sesuai ditanam di tepi pagar rumah anda, anda boleh menanam pokok mulberi sebaris dengan pagar di sekeliling rumah dengan jarak rapat. Ia bukan sahaja menjadi pokok hiasan tetapi sebagai penghadang yang praktikal.

Pokok mulberi juga boleh ditanam di dalam pasu jenis besar dan sekiranya pokok mulberi anda terlalu rimbun atau tinggi, cantas pokok mulberi tersebut. Dengan cantasan ini pertumbuhan pokok mulberi dapat dikawal dan paling penting ia akan menghasilkan buah yang enak dan sedap.

Jom cuba menanam pokok mulberi di halaman rumah.

Sumber: tanomkinotuan

You might also like
2 Comments
  1. […] perkongsian ini bermanfaat.Jadi buat mak-mak yang nak berjimat, elak membazir boleh tanam sendiri daun pudina di rumah cuba kaedah dan tip yang dikongsikan […]

  2. […] BACA JUGA :: Cara Paling Mudah Menanam Pokok Mulberi, Hasil 100% Puas Hati! […]

Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.