Home All Petua Dapur Bersihkan Ayam Kena BUANG Kantung Bulat Ni Barulah Tak Berbau Hanyir!

Bersihkan Ayam Kena BUANG Kantung Bulat Ni Barulah Tak Berbau Hanyir!

4121
0
Bersihkan Ayam Kena BUANG Kantung Bulat Ni Barulah Tak Berbau Hanyir!

Bersihkan ayam pun ada caranya dan bahagian tertentu yang perlu di buang barulah tak berbau hanyir. Mungkin ada mak-mak yang tak tau, kena pastikan kantung bulat berhampiran tongkeng dibuang terlebih dahulu, sebelum ayam tersebut dibasuh bersih.

Jemput baca perkongsian tip daripada Puan Nurulasyikin Jamaludin sebagai panduan bersihkan ayam.

“Ada sikit perkongsian tip pembersihan ayam supaya tak berbau najis dan hanyir (bau reban),sebelum ni saya dah share kat wall saya”

“Kalau nak elakkan ayam bau najis, sila buang kantung bulat yang saya bulatkan tu. Kantung tu orang cakap kelenjar tapi memang berbau najis. Kebanyakan kantung tu berbentuk separuh bulat sebab dah terpecah masa ayam diproses.So kena perati betul-betul sebab warna kantung tu macam warna daging ayam, kedudukannya betul-betul kat bawah tongkeng ayam tu. Buang jangan tak buang.”

bersihkan ayam

“Sepit sikit dengan pisau, pastu tolak je.Kantoi kat kedai makan saya terjumpa mende ni kat ayam goreng depa, patutla bau semacam. Tobat tak pegi dah. Buang juga bahagian-bahagian yang geleber-geleber bawah thigh tu, juga bahagian-bahagian yang anda tak suka dan yang part kotor (paru-paru dia paling kuat bau).”

bersihkan ayam

Cuci Dengan Tepung Gandum

“Last sekali,cuci ayam pakai air yang dicampur tepung gandum(tepung lain boleh jugak,tapi tepung gandum paling berkesan). Letak sesudu pun dah ok, gaul-gaul dan bilas. Boleh try bau sendiri beza dia sebelum dan selepas,then baru boleh masak apa-apa je yang anda suka yea,gerenti selera sabab dah tak hanyir.

Semoga perkongsian ni berguna untuk semua terutama pada yang belum tau tu yea,selamat memasak semua.

Baca Lagi Di Sini: Kaki Ayam Empuk Dan Tidak Hamis, Ini Rupanya 4 Tip Mudah Yang Ramai Tak Tahu

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi bila bersihkan ayam, pastikan buang kantung/ kelenjar tersebut, bagi elak bau hanyir bila dah masak.

Sumber: Nurulasyikin Jamaludin

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here