Home All Pengetahuan Am Mana Satu Yang Lebih Banyak Bakar Kalori? Berenang Atau Berlari?

Mana Satu Yang Lebih Banyak Bakar Kalori? Berenang Atau Berlari?

1108
1
Mana Satu Yang Lebih Banyak Bakar Kalori? Berenang Atau Berlari?

Mana Satu Yang Lebih Banyak Bakar Kalori? Berenang Atau Berlari?  | Siapa yang tak mahu tubuh yang sihat, segar dan fit bukan? Pucuk pangkalnya mahu ‘bergerak’ atau tidak sahaja.

Mungkin bagi mereka yang gemar beriadah mereka mahu memilih aktiviti apakah yang paling optimum untuk mem bakar kalori mereka. Yalah, kata orang alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.

Antara berlari dan juga berenang, aktiviti mana yang paling banyak membakar lelemak dan juga kalori? Bagi mereka yang ‘gila’ bersukan, pastinya jawapannya kedua sukan ini menjadi pilihan utama.

BACA JUGA: Selepas Lama Tidak Aktif, Ini 10 Teknik Untuk Berlari Semula Pada Jarak Selamat!

Namun, jika anda mahu memilih salah satu aktiviti bakar lemak ini kerana pelbagai faktor seperti kekangan masa dan juga tempat, ini pula jawapannya:bakar kalori

Berlari

Selain berjalan kaki, berlari merupakan satu bentuk olahraga yang paling mudah dilakukan. Ia membantu meningkatkan kekuatan dan juga otot pada bahagian bawah tubuh. Aktiviti berlari yang dilakukan selama 30 minit akan membakar kalori sebanyak 350 kalori.

BACA JUGA: Pelari Maraton Mahu Boikot Jurugambar Ini Kerana Takut Dimalukan Di Internet

Berenang

Renang pula merupakan olahraga yang menyihatkan keseluruhan tubuh badan. Ini kerana kesemua otot digerakkan ketika anda berenang. Paling best, berenang selama 30 minit mampu membakar 400 kalori.

Oleh itu, jika anda ingin memilih antara keduanya ini, berenanglah aktiviti yang mampu membakar lebih banyak kalori, juga membuatkan anda berasa lebih segar.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here