Home All Petua Dapur DIY Pewangi Bilik Air, Mudah Dan Memang Wangi!

DIY Pewangi Bilik Air, Mudah Dan Memang Wangi!

DIY Pewangi Bilik Air, Mudah Dan Memang Wangi! 1

Tandas atau bilik air memang sentiasa menghasilkan bau yang kurang menyenangkan maklumlah fungsi utama tanda memang membersihkan kotoran di luar dan dalam badan kita. Agak memalukan kalau kita biarkan masalah bau yang kurang menyenangkan ini jika tiba-tiba ada tetamu yang datang ke rumah dan nak gunakan bilik air.

Kekalkan keharuman bau tandas dengan menyediakan blok pewangi tandas secara home made yang terbukti dapat menyingkirkan bau busuk dan memberikan kesegaran. Menariknya, anda boleh memilih wangian apa yang dimahukan dan mudah sahaja!

Apa yang perlu disediakan;

  • 1 cawan baking soda
  • 1/4 cawan asid sitrik
  • 1/2 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar hydrogen peroxide
  • 15 hingga 20 titik essential oil
  • Kuali leper/ dulang
  • parchment paper
  • measuring spoons / camca sukat
  • botol penyembur

Arahan:

Campurkan baking soda ke dalam bekas adunan dan gunakan bantuan garfu untuk sebatikan bahan. Baking soda sememangnya berkesan untuk menyingkirkan bau yang busuk dan kurang menyenangkan. Selain dari itu ia juga merupakan base yang bagus untuk membuat blok pewangi tandas ini. Kemudian, campurkan asid sitrik. kacau rata

DIY Pewangi Bilik Air, Mudah Dan Memang Wangi! 2

Seterusnya, campurkan cuka dan hydrogen peroxide di dalam bekas kaca. Kacau rata. Selepas itu, masukkan setitik demi setitik sebatian cuka dan hydrogen peroxide ini ke dalam baking soda. Anda tidak digalakkan mencampur terus sebatian ke dalam baking soda untuk mengelakkan reaksi diantara tiga bahan tersebut. Setelah itu tambahkan dengan essential oil

DIY Pewangi Bilik Air, Mudah Dan Memang Wangi! 3

Gunakan separuh camca untuk mencedok dan membentuk bahan sebatian itu tadi kepada bentuk separuh bulat. Anda boleh mengalaskan dulang/ kuali leper dengan parchment paper dan letakkan acuan itu tadi di atasnya. Untuk menyenangkan ia melekat di antara satu sama lain, anda boleh menggunakan sedikit cuka dan air. Biarkan selama beberapa jam atau sepanjang malam.

DIY Pewangi Bilik Air, Mudah Dan Memang Wangi! 4

Anda bolehlah menyimpan blok pewangi ini di dalam jar kaca dan pastikan dilabel agar mengelakkan sesiapa termakan! Setiap kali tandas berbau busuk, selepas flush, jatuhkan blok pewangi ini ke dalamnya. Dan anda pasti sukakan bau yang dihasilkan.

DIY Pewangi Bilik Air, Mudah Dan Memang Wangi! 5

 

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here