Toner Bunga Lawang Homemade Untuk Kulit Kekal Remaja

Nak tanya sikit ni, sekarang korang pakai toner cap apa, mesti yang mahal-mahal kan? Tapi betul ke  brandyang korang guna sekarang ni bebas dari kimia..?

Sebenarnya toner ni kita boleh buat sendiri je di rumah. Guna bahan semulajadi yang 200% bebas dari bahan kimia merbahaya. Cuma guna bunga lawang je.. ye, rempah ratus yang wajib ada kat dapur tu.

Sifat antioksidan yang terdapat dalam Bunga Lawang ni yang membuatkan dia banyak khasiat tau. Boleh melembapkan kulit muka, mencegah penuaan, mengecilkan liang pori yang besar dan macam-macam lagi.

Nak tau lebih lanjut korang boleh google sendiri khasiatnya. Sekarang ni kami nak cerita macam mana nak buat toner menggunakan bunga lawang ni.

toner bunga lawang, khasiat bunga lawang, manfaat bunga lawang. bunga lawang untuk kecantikan, buat sendiri toner bunga lawang

Bahan-Bahannya:

  • 1 genggam bunga lawang
  • 2 cawan air putih
  • 1 botol spray (kecik pun cukup)

Cara penyediaannya;

  1. Rebus segenggam bunga lawang dalam periuk guna dua cawan air putih tadi.
  2. Rebus sampai tinggal satu cawan je tau. Dah siap tu boleh tutup api dan biarkan sejuk sekejap.
  3. Dah sejuk, tuangkan dalam botol spray dan simpan didalam peti ais.
  4. Korang boleh gunakan dua kali sehari waktu pagi dan malam.

Bukan susah pun kan! Senang je, cuma jangan malas-malas okay. Make sure hari-hari spray supaya kulit muka dapat meresap khasiat dari bunga lawang tu dengan sekata.

Thanks to sis Sifu Kitaro

BACA JUGA: Nak Kulit Wajah Cerah? Ini Cara Selamat Buat Krim Pemutih Sendiri Di Rumah

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Komen Anda...

Add Comment