Waspada Dengan 5 Produk Isi Rumah Penyebab Kanser, Salah Satunya Mungkin Ada Di Rumah Anda

Waspada Dengan 5 Produk Isi Rumah Penyebab Kanser, Salah Satunya Mungkin Ada Di Rumah Anda | Kita semua tahu bahawa kita boleh mencegah kanser dengan memilih pilihan gaya hidup sihat seperti tidak merokok, mengekalkan diet yang sihat, dan memakai pelindung matahari apabila kita keluar di bawah cahaya matahari.

Tetapi ramai daripada kita tidak tahu bahawa objek isi rumah, sebenarnya mengandungi karsinogen atau penyebab kanser, sekali gus meletakkan keluarga kita berisiko.

Menurut Persatuan Kanser Amerika, kanser adalah disebabkan oleh perubahan dalam sel DNA. Perubahan ini boleh diwarisi, atau boleh disebabkan oleh faktor-faktor alam sekitar. Karsinogen tidak selalu menyebabkan kanser.

Ia bergantung kepada berapa banyak seseorang itu terdedah kepada karsinogen dan juga genetik orang itu.

Penyebab Kanser

“Kanak-kanak tidak mempunyai sistem metabolik yang lengkap dan tidak boleh memproses sesuatu dengan cara seperti orang dewasa”

BACA: 8 Khasiat Lain Bila Makan Keledek Ungu Selain Mampu Mengurangkan Risiko Kanser Usus!

Walaubagaimanapun, kanak-kanak sangat sensitif kepada karsinogen ini, seperti Dr. Kent Pinkerton menjelaskan kepada Grandparents.com. “Kanak-kanak tidak mempunyai sistem metabolik yang lengkap dan tidak boleh memproses sesuatu dengan cara seperti orang dewasa” kata Dr. Pinkerton. “Segala yang ada di udara, kanak-kanak mungkin mempunyai pendedahan sebanyak 30 kali lebih besar kerana saiz mereka dan juga tahap aktiviti.”

Inilah sebabnya mengapa ibu bapa perlu lebih berhati-hati tentang bahan kimia penyebab kanser yang terdedah pada anak-anak mereka.

Berikut adalah beberapa objek isi rumah biasa yang diketahui mengandungi karsinogen penyebab Kanser, menurut CheatSheet dan Care2.

Penyegar Udara
Kebanyakan penyegar udara – walaupun yang bertanda “semulajadi” atau unscented “mengandungi sebatian toksik atau berbahaya yang diketahui menyebabkan kanser. Satu kajian dari University of Colorado mendapati bahawa beberapa bahan kimia yang terdapat dalam kebanyakan penyegar udara mencetuskan pertumbuhan tumor.

Produk Pembersihan
Berhati-hati dengan bahan kimia alkylphenols, triclosan dan tetrachlorethylene. Menurut Tabung Kanser Payudara, ini adalah bahan kimia yang biasa terdapat dalam produk pembersihan yang telah didapati mengandungi karsinogenik.

Bahan alat seni
Superglue, cat akrilik, pelarut, dan permanent marker biasanya mengandungi bahan kimia karsinogenik. Elakkan bahan kimia berbahaya dengan menggunakan alatan seni yang berasaskan air.

Lilin pewangi
Kebanyakan lilin wangi mempunyai sifat karsinogenik yang sama dengan penyegar udara. Sebagai alternatif, anda boleh memilih untuk menggunakan lilin lebah yang menggunakan sumbu kapas.

Ketuhar gelombang mikro
Plastik mengandungi bahan kimia yang dipercayai mengandungi endokrin yang boleh membawa kepada penyebab kanser. Walaupun beberapa bekas plastik dikatakan selamat untuk digunakan di dalam ketuhar gelombang mikro, adalah lebih baik untuk berhati-hati.

Menurut Universiti Harvard, anda boleh memindahkan makanan ke dalam gelas atau bekas seramik sebelum menggunakan ketuhar gelombang mikro untuk mengelakkan plastik daripada mencemarkan makanan anda.

Anda juga tidak harus membiarkan bungkusan plastik menyentuh makanan anda semasa menggunakan ketuhar gelombang mikro kerana ia boleh mencairkannya.

Sumber: Asian Parent

You might also like
1 Comment
  1. […] BACA JUGA : Waspada Dengan 5 Produk Isi Rumah Penyebab Kanser, Salah Satunya Mungkin Ada Di Rumah Anda […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.