Inilah 5 Langkah Mengurangkan Kos ‘Repair’ Kereta Ditenggelami Banjir

Apa kesannya apabila kereta anda telah ditenggelami banjir? Mungkin beribu duit melayang semata-mata untuk servis kenderaan anda. Diharap tips ini dapat menyelamat atau paling kurang membantu mengurangkan kerosakan kepada kenderaan anda:

Langkah 1

Pastikan anda periksa terlebih dahulu kenderaan selepas banjir surut. Sekiranya keseluruhan kereta anda ditenggelami banjir termasuk di ruang kabin dan enjin, jangan sesekali hidupkan enjin!

Perkara yang anda patut lakukan ialah cabut bateri kereta dan panggil towing atau mekanik bengkel untuk tarik kereta anda ke bengkel.

Langkah 2

Selepas kereta ditarik ke bengkel, anda perlu membuka penutup alat elektronik. Keluarkan minyak enjin, minyak gear dan spark plug. Diingatkan juga anda perlu keluarkan petrol yang telah bercampur dengan air.kereta masa banjir, kereta masuk air banjir, kerosakan kereta kerana banjir, repair kereta banjir

Langkah 3

Sekiranya minyak enjin, minyak gear dan spark plug telah bercampur dengan air, anda perlu tukar minyak enjin baru dengan ulangan 2-3 kali. Beli minyak enjin yang murah sudah lah.

Minyak gear juga perlu diisi dengan yang baru dengan ulangan 3-4 kali supaya tidak bercampur lagi dengan air. Selalunya minyak gear yang bercampur air akan kelihatan seperti air bandung!

Langkah 4

Pastikan oil filter juga ditukar baru sekiranya telah dimasuki air. Untuk bahagian komponen yang lain, jangan lupa tukarkan juga spark plug, minyak brek, power steering, air filter dan fius yang baru.

Langkah 5

Selepas itu, barulah anda cuci kereta secara semburan air deras ke semua bahagian terutama enjin dan brek. Jangan sesekali sembur ke arah lubang penapis udara dan penutup minyak pelincir!

Ingatlah sekiranya enjin kereta anda berjaya dihidupkan, anda memang bernasib baik. Anda tak payah keluarkan duit yang banyak berbanding perlu menghabiskan beribu ringgit untuk overhaul kereta, wiring, bahagian elektronik dan lain-lain lagi.

BACA JUGA: Bila Tukar Minyak Hitam, Anda Perlu Tahu Info Ini

Semoga perkongsian ini dapat membantu sekiranya anda berhadapan dengan keadaan kereta dan kenderaan yang ditenggelami banjir.

Selamat mencuba!

Semoga memberi manfaat.

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

17 − one =