Inilah 6 Sebab Anda Kerap Digigit Nyamuk Berbanding Orang Lain

Siapa kat sini yang sering menjadi mangsa gigitan nyamuk? Kadang – kala bila kita berada di kawasan banyak nyamuk anda sering menjadi tumpuan gigitan berbanding rakan yang lain.

Sedia maklum gigitan nyamuk ini adakalanya sangat gatal dan boleh meninggalkan parut jika kita kerap menggaru bahagian yang digigit nyamuk. Kerosakan permukaan kulit menyebabkan kesan hitam pada kaki dan tangan kita. Nampak buruk kan?

Kebanyakkan orang yang sering digigit nyamuk mengalami bonjolan merah kalau semakin kerap anda kena gigit nyamuk makan semakin banyak lah bonjolan merah di kaki dan tangan anda.

Pernah tak anda terfikir kenapa anda yang menjadi pilihan nyamuk – nyamuk terbabit? Sebenarnya perkara ini berlaku disebabkan banyak faktor dan antaranya ialah :

nyamuk

BACA JUGA :: Jika Mahu Halau Nyamuk Aedes, Tanam 8 Jenis Pokok Ini Di Halaman Rumah Anda

1. Badan yang lebih banyak mengandungi karbon dioksida menjadi salah satu sebab anda lebih tampak menyelerakan pada serangga. Manusia yang memiliki tubuh besar atau mengandung akan mengeluarkan lebih banyak karbon dioksida dan secara tidak langsung ia menjadi pilihan gigitan serangga.

2. Mempunyai suhu badan yang lebih tinggi berbanding yang lain

Sekali lagi, manusia yang memiliki tubuh besar dan wanita mengandung kebiasaannya mempunyai suhu badan yang lebih itu, selain itu, orang yang baru lepas melakukan senaman juga akan memiliki suhu badan tinggi berbanding normal.

3. Jenis darah menjadi faktor anda digigit

Kajian menyatakan darah jenis O lebih digemari oleh nyamuk berbanding darah jenis A. Walaupun begitu, tiada kajian lanjut tentang perkara ini.

4. Kajian yang sama juga menunjukkan bahawa sesetengah orang akanmengeluarkan bahan kimia melalui kulit mereka yang menyatakan jenis darah mereka.

5. Komposisi mikrob pada kulit anda

Kita semua mempunyai flora mikrob yang unik dan cantik yang hidup di kulit kita. Malah, kita mempunyai lebih banyak mikrob pada kulit kita berbanding sel-sel kulit yang sebenarnya. Dan komposisi unik mikrob kami mempengaruhi berapa nyamuk yang mahu menggigit kami.

6. Aktif Bersukan

Senaman meningkatkan jumlah asid laktik yang dirembeskan oleh kulit anda, serta meningkatkan suhu tubuh keseluruhan anda. Untuk nyamuk, ini adalah makanan yang lazat dan kopi segar di hadapan seseorang yang baru sahaja bangun dari tempat tidur.

You might also like
1 Comment
  1. […] BACA: 6 Sebab Anda Kerap Digigit Nyamuk Berbanding Orang Lain […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.