Home All Pengetahuan Am Hilang Selera Makan Dan Deria Bau Antara Simptom Covid-19 Baharu Yang Dikesan

Hilang Selera Makan Dan Deria Bau Antara Simptom Covid-19 Baharu Yang Dikesan

simptom

Hilang Selera Makan Dan Deria Bau Antara Simptom Covid-19 Baharu Yang Dikesan | Berdasarkan analisis yang dilakukan oleh Public Health England berdasarkan kes yang berlaku di Hospital Jinyintan dan Hospital Pulmonari Wuhan selepas 29 Disember dan 31 Januari, pakar telah menyifatkan kehilangan selera makan dan deria bau sebagai antara gejala penyakit wabak Koronavirus baharu (COVID-19).

Simptom ini dikesan apabila terdapat pesakit yang tidak menunjukkan gejala batuk dan demam telah positif COVID-19.

Persatuan Otorinolaringologi British juga bersetuju dengan analisis yang dikeluarkan, tanda-tanda baharu berkenaan mungkin dipamerkan oleh pesakit asimtomatik yakni mereka yang tidak mempunyai gejala demam dan batuk.

Mereka yang mempunyai gejala baharu ini juga dinasihatkan untuk mengasingkan diri bagi mengurangkan penularan virus berbahaya tersebut. Berikut merupakan proses yang berkemungkinan dilalui pesakit yang tidak mengalami demam dan batuk pada peringkat awal.

Hari pertama

Pesakit mengalami demam dan keletihan, sakit otot dan batuk kering. Sebahagian kecil turut mempunyai gejala cirit-birit atau mual di antara satu sehingga dua hari.

Hari kelima

Bagi pesakit yang lebih berusia atau mempunyai masalah kesihatan sedia ada, mereka berkemungkinan akan mengalamai kesukaran unuk bernafas (dyspnea). Simptom ini mungkin berlaku selepas dua sehingga 14 hari sejurus mengalami gejala demam, batuk dan sesak nafas.

Simptom

Hari ketujuh

Pesakit yang mula menunjukkan tanda-tanda keletihan akibat dyspnea perlu dimasukkan ke hospital dan mendapatkan perhatian perubatan sekiranya keadaan melarat sehingga menyebabkan bibir atau wajah berubah kebiruan.

Hari kelapan

Pesakit yang mengalami kes teruk akan menunjukkan tanda-tanda sindrom kesukaran pernafasan akut (ARDS). Pada ketika ini, paru-paru tidak dapat memberikan oksigen yang mencukupi kepada organ penting badan.

Simptom

Hari ke sepuluh

Pesakit akan mengalami masalah pernafasan yang lebih teruk dan perlu dimasukkan ke unit penjagaan rapi (ICU).

Hari kedua belas

Pada tahap ini demam akan berkurangan. Walau bagaimanapun, pesakit akan mengalami gejala batuk yang lebih lama.

Sungguhpun begitu, orang ramai diminta peka dengan diri sendiri dan orang sekeliling sekiranya terdapat simptom yang meragukan cepat untuk dapatkan rawatan di hospital yang berhampiran. Jangan lupa membuat pemeriksaan di klinik dan hospital untuk mendapatkan pengesahan daripada pakar.

Analisis ini telah dilakukan Public Health England berdasarkan kes yang berlaku di Hospital Jinyintan dan Hospital Pulmonari Wuhan selepas 29 Disember dan 31 Januari.

Sumber 

TERUSKAN MEMBACA

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here