Stress Berat Badan Susah Nak Turun? 6 Cara Untuk Anda Tingkatkan Metabolisme Anda

Metabolisme pada hari ini berfungsi sebagai keberkesanan anda untuk mendapatkan tenaga berlebihan untuk membakar lemak dengan lebih banyak. Cara ini diguna pakai untuk anda yang sedang dalam proses menurunkan berat badan.

Saiz, jantina, genetik, dan umur kita semua memainkan peranan dalam kadar metabolik kita, tetapi ada cara untuk kita mengawalnya. Berikut adalah 6 cara yang terbukti secara saintifik untuk meningkatkan metabolisme.

Tingkatkan senaman mingguan anda

Badan akan cepat bosan jika anda melakukan rutin senaman yang sama setiap hari. Jika minggu ini anda hanya jogging 2 km, tingkatkan jumlah perjalanan jogging anda ke 3 km pada minggu berikutnya. Ini dapat membantu meningkatkan metabolisme anda dan boleh membakar kalori dengan lebih banyak.

Lebihkan Protein

Untuk meningkatkan metabolisme dengan lebih cepat, pastikan anda mengambil protein secukupnya. Protein boleh meningkatkan 15 ke 30 peratus metabolisme anda. Dari segi diet, pengambilan protein secukupnya dapat mengawal nafsu makan anda. Jadi, anda tak akan mudah rasa lapar. Perlu ingat! Jangan ambil protein secara berlebihan kerana ia boleh merosakkan buah pinggang dan hempedu anda.

cara tingkatkan metabolisma, metabolisma tinggi, metabolisma rendah, tingkatkan metabolisma untuk diet, metabolisma untuk turunkan berat badan

Rempah-ratus

Sebelum anda memanaskan badan, mulakan dengan pemanasan lidah. Makanan pedas seperti sambal, cili padi, boleh menaikkan metabolisme anda. Jadi, kalau setiap pagi anda nak makan nasi lemak pun di benarkan, dengan syarat, lebihkan sambal dan telur yang bertindak sebagai protein. Kalau anda bukan sejenis makan pedas, anda boleh lebihkan rempah-ratus seperti Halia, Kulit Kayu ,Manis, kunyit, Buah Pala dalam masakan anda.

Sarapan Pagi

Sarapan pagi merupakan makanan yang paling penting dalam jadual harian makanan anda. Apabila anda bangun pagi, anda akan bangun dengan metabolisme anda sekali. Kajian menunjukkan apabila seseorang menjangkau waktu sarapan pagi, ia boleh mengakibatkan masalah obesiti. Ini akan menjadikan metabolisme anda menurun. Tak perlu ‘breakfast like a King’ pun, anda boleh makan sebiji Epal atau oat sebelum anda ke pejabat.

Snack secara bijak

Anda pasti tahu diet memerlukan anda makan 6 kali sehari, namun kuantiti tidaklah diambil secara berlebihan. Snek membantu anda agar anda tidak berasa lapar diantara makan utama. Pilih snek anda secara bijak. Bekalkan buah-buahan seperti oren ataupun yogurt di dalam bag anda. Kacang-kacang juga merupakan snek yang mudah dibawa serta mempunyai serat yang boleh menaikkan metabolisme anda.

cara tingkatkan metabolisma, metabolisma tinggi, metabolisma rendah, tingkatkan metabolisma untuk diet, metabolisma untuk turunkan berat badan

Green tea

Teh dari negara jepun ini sangat bagus. Ia bertindak bukan sahaja untuk menaikkan metabolisme anda, malah dia akan mempercepatkan proses perlawasan anda disamping boleh mengelakkan anda dari penyakit-penyakit kronik. Anda tak perlu energy drink yang advance tu, green tea ini sudah memadai. Tambahan pula green tea ni murah. Satu uncang boleh buat 2-3 cawan.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Komen Anda...

Add Comment