Apabila Sudah Memasuki Usia 50 Tahun, Inilah 10 Nasihat Yang Bermanfaat Untuk Kita!

Mencecah usia 50 tahun, anda akan memasuki fasa usia tua atau warga emas. Berada pada separuh abad, mungkin juga tahap saki baki usia maka setiap waktu dalam fasa ini seharusnya digunakan dengan bermanfaat.

Ada diantara kita yang masih membanting tulang demi sesuap nasi ketika usia 50 tahun. Namun ada juga yang sudah diberikan kesenangan dari segi kewangan dan juga masa.

Berikut adalah beberapa nasihat berguna daripada Pakar Runding Obstetriks dan Ginekologi (O&G), Profesor Dr. Harlina Siraj untuk yang bakal atau sudah memasuki usia 50 tahun. Bukan tentang kesihatan tapi hidup secara keseluruhannya.

10 Nasihat Bermanfaat Apabila usia 50 tahun

1. Masa mengumpul harta sudah habis.

Fokus sekarang untuk gembirakan orang lain. Sekarang bukan masa untuk cari harta saja.

2. Jangan tinggalkan apa-apa untuk anak-anak.

Mereka perlu usaha dan cari sendiri . Rancang bagaimana belanjakan duit simpanan. Anda patut gembira kan hidup anda dan ganti apa yang tak dapat buat sebelum ini. Kalau mampu pergilah melancong.

Jangan tinggalkan apa-apa kepada anak-anak yang boleh buatkan anak-anak bergaduh. Dengan meninggalkan sesuatu akan bawa masalah bila anda sudah tiada nanti.

BACA JUGA :: Jangan Letak Nama Anak Bawah 18 Tahun Sebagai Penama, Ia Hak Amanah Raya Selagi Tak Capai Umur

3. Buat kerja jangan bertangguh

Lakukan pada saat ini dan sekarang, bukan semalam dan esok. Hanya hari ini sahaja yang anda boleh kawal. Semalam telah pergi dan esok mungkin takkan berlaku.

4. Didiklah anak cucu dengan agama

Bergembira dengan cucu-cucu (jika ada) tapi jangan jadi “full time baby sitter”. Itu bukan tanggungjawab anda untuk jaga mereka. Jangan rasa bersalah kerana tidak menjaga anak sesiapapun termasuk cucu sendiri.

Tanggung jawab anda adalah terhadap anak-anak anda. Selepas mereka dewasa dan menjadi ibu bapa tugas awak telah tamat. Biarkan anak-anak anda sendiri yang jaga anak-anak mereka.

5. Kalau sakit bersabarlah

Terimalah sakit dan lain-lain kelemahan fizikal. Ia adalah sebahagian daripada proses meningkatnya umur. Bersyukur dengan keupayaan kesihatan yang anda ada.

6. Dunia bukan tempat kamu dapat apa yang kamu hendak

Kenali siapa diri anda dan apa yang anda ada sekarang. Jika anda tidak mendapat apa yang anda mahu, ketahuilah itu semua sudah terlambat.

7. Bersamalah dengan mereka yang ikhlas menyayangi anda

Berbahagialah dengan pasangan anda, anak-cucu dan sahabat-sahabat anda. Merekalah yang betul-betul sayangkan anda, sayang anda seadanya.

8. Berlapang dada

Memaafkan dan terima kemaafan. Maafkan diri sendiri dan orang lain. Lapangkan minda dan hati.

9. Segeralah membina akhirat anda.

Berkawanlah dengan kematian. Ia kitaran semula jadi dalam kehidupan. Jangan takut akan ia. Kematian ialah permulaan hidup yg lebih baik. Jadi bersedialah! Bukan untuk mati tetapi untuk bertemu Yang Maha Esa Allah Swt.

10. Bayangkanlah kegembiraan hidup di syurga yang kekal.

Hiduplah dengan aman bersama Yang Maha Esa. Untuk Dialah yang anda ada setelah anda meninggalkan dunia ini.

Petikan:
PROFESSOR DR. HARLINA SHIRAJ.

BACA JUGA :: Inilah 8 Punca Kenapa Wanita Menopause Awal Dari Usia Sepatutnya

You might also like
1 Comment
  1. […] BACA JUGA: 10 Nasihat Apabila Sudah Memasuki Usia 50 Tahun […]

Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.