Home All Petua Kesihatan Diri Cara Bertangas & Kebaikan Bertangas Selepas Bersalin

Cara Bertangas & Kebaikan Bertangas Selepas Bersalin

2303
1

Sejak berkurun lamanya, amalan bertangas selepas bersalin adalah rutin berpantang dan merupakan antara rahsia wanita Melayu bagi memastikan kesihatan peranakan dan badan. Bertangas ialah teknik seakan mandi wap atau sauna di spa tetapi dengan fokus khusus pada bahagian intim wanita.

Kini, amalan ini juga dipraktikkan di serata negara dan lebih dikenali sebagai ‘vaginal steaming’. Walaupun ramuan mungkin berbeza mengikut tempat dan budaya, ia tetap memberi fungsi yang baik untuk kesihatan wanita.

Malah, jika ditanya sebahagian wanita muda ketika ini, mungkin tidak ramai yang tahu atau menyedari kelebihan bertangas yang diwarisi nenek moyang sejak berabad ini.

Kebaikan Bertangas

Jika kena caranya, bagi yang wanita sudah berumah tangga dan melahirkan anak mampu mengembalikan organ intim seperti ‘anak dara’.

Tangas juga amalan penjagaan kesihatan keseluruhan tubuh dan bukan hanya tertumpu kepada penjagaan bahagian sulit semata-mata.

TIPS TAMBAHAN

Untuk mendapatkan kesan wap bahan rebusan tadi secara menyeluruh, boleh juga berselubung menggunakan kain pada paras leher sehingga ke kaki (seperti berkemban).

Sementara menunggu tempoh 30 minit tersebut, senaman kemutan otot rahim (senaman Kegel) juga boleh dilakukan untuk kekuatan otot alat sulit dan rahim.

Mudah, bukan? Selamat mencuba. Kalau nak share, silakan.

 

Nota bestnye kene sauna : Apa pandangan anda? Kongsikan diruang komen fb atau blog. Sharekan petuaibu.com kepada rakan-rakan, moga kita beroleh kebajikan bersama berterusan 🙂

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here