Amalkan 6 Jenis Minuman Ini Jika Anda Kerap Stres, Bahaya Jika Biarkan Diri Dalam Keadaan Tertekan.

Istilah stres menurut Hans Selye 1976 merupakan respons tubuh yang bersifat tidak spesifik terhadap setiap tuntutan atau beban atasnya. Berdasarkan pengertian tersebut dapat dikatakan masalah tekanan pada mental ini berlaku apabila seseorang mengalami beban yang berat dan tidak dapat mengatasi tugas yang dibebankan itu.

Disebabkan itu, tubuh akan memberi respons tidak mampu lagi tanggung terhadap tugas yang dipikul tersebut sehingga seseorang mengalami keadaan stress.

Tatkala anda mengalami tekanan pada perasaan dan mental, tubuh juga cenderung mengalami mahupun dijangkiti pelbagai penyakit. Oleh itu, anda wajib mengatasinya dengan mengambil langkah-langkah perlu. Ini termasuk melakukan kegiatan kegemaran anda, bahkan mencuba minuman penghilang tekanan seperti berikut.

6 Jenis Minuman Anda Boleh Cuba Untuk Kurangkan Stres

1. ‘SMOOTHIE’ LOBAK MERAH DAN TOMATO

Lobak merah dan tomato adalah sumber serat yang kaya dengan antioksidan bagi meredakan stress. Dalam pada itu, minuman ini juga mengandungi vitamin A dan C untuk menangani kesan buruk daripada radikal bebas.

2. ‘SMOOTHIE’ BETIK

Betik mengandungi zat antioksidan, yang dikenali sebagai karotenoid. Nutrisi ini mampu menenangkan tubuh anda daripada dalaman.

3. TEH DAUN PUDINA

Daun pudina dikenali dengan sifatnya yang anti radang, antioksidan dan perangsang kesihatan yang berguna bagi menangani stress. Daun pudina juga berguna untuk mengimbangi hormon, meredakan tekanan serta mengurangkan rasa bimbang.

4. ‘SMOOTHIE’ BERI BIRU

Kandungan vitamin C dalam buah beri biru dapat meningkatkan respon kekebalan tubuh bagi melawan tekanan.

5. AIR HALIA

Halia mengandungi zat antioksidan yang dikenali sebagai gingerol yang mana dapat menenangkan tubuh ketika anda berasa tertekan.

6. TEH KAMOMIL

Meminum teh kamomil yang hangat sangat berkhasiat bagi menghilangkan ketegangan dalam tubuh malah, minuman ini juga berkhasiat bagi cegah diri anda daripada mendapat serangan insomnia.

Semoga memberi manfaat. Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah:

BACA JUGA :: Berkebun Dan Berselawat Mampu Kawal Stress, Boleh Cuba Kalau Tak Percaya!

You might also like

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.