Buat Sendiri Toner Lemon Untuk Kulit Berminyak, Selamat Untuk Wajah Anda

Buat Sendiri Toner Lemon Untuk Kulit Berminyak, Selamat Untuk Wajah Anda | Lemon merupakan buah yang memiliki kandungan vitamin C yang sangat tinggi. Namun dari kandungan Vitamin C tersebut lemon sering dijadikan sebagai buah untuk ubat yang boleh meningkatkan daya tahan tubuh.

Selain itu lemon juga mempunyai manfaat yang sangat banyak, baik dari sisi kesihatan maupun kecantikan. Salah satunya adalah boleh dijadikan sebagai toner semulajadi yang menyegarkan wajah.

Anda yang memiliki kulit berminyak mungkin ragu-ragu menggunakan toner kimia pada kulit. Sebagai gantinya, anda boleh membuat toner sendiri agar kulit tidak terlalu berkilat dan berminyak!

Kebanyakan produk toner mengandung alkohol dan bahan lain yang dapat merosak kulit jika digunakan untuk jangka panjang. Hindari produk kulit yang berbahaya dengan membuat toner buatan sendiri untuk mengurangi kulit berminyak.

Toner semulajadi buatan sendiri akan menyegarkan kulit dan dapat digunakan sebelum menerapkan makeup untuk mengurangi kulit berminyak.

Cara membuat Toner Lemon

toner lemon

Ini adalah toner sangat murah dan mudah dibuat yang sesuai digunakan pada kulit berminyak!

kaussar banner 2

Juga berfungsi sebagai astringent semulajadi, lemon akan membantu menutup pori-pori besar, membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat dan menghilangkan minyak kulit berlebih pada wajah anda.

Campur pati lemon dan air dengan ratio 1: 2 untuk membuat toner lemon yang selamat dan berkesan. Masukkan toner lemon ke botol semburan dan semburkan pada wajah untuk mendapatkan manfaatnya.

Kelebihan Toner Lemon Untuk Kecantikan Wanita

Memperbaiki Kulit Yang Terkupas

  • Kulit yang terkupas biasanya disebabkan oleh kadar vitamin c yang tidak cukup di dalam badan. Vitamin c boleh mengstimulasikan kulit anda agar kelihatan mulus. Cubalah menggunakan lemon sebagai skrub muka sekali seminggu.
  • Lemon boleh membantu untuk menghilangkan jerawat jerawat degil dan sel kulit mati di muka anda. Muka anda akan kelihatanlebih sihat dan muda selepas itu!

Membuatkan Muka Anda Lebih Berseri

  • Seperti yang disebutkan di atas tadi, lemon boleh menghilangkan jerawat jerawat degil yang hingga di muka anda. Tetapi, ini lebih lagi. Vitamin c didapati boleh mencerahkan kulit yang gelap dan menanggalkan sel kulit mati.
  • Tanpa kuantiti vitamin C, kulit anda tidak akan mampu untuk memperbaiki kulit anda dan akan mengakibatkan kedutan di muka. Vitamin C juga merupakan rahsia utama apabila badan anda menghasilkan kologen agar kelihatan muda dan cantik.

Merawat Masalah Jerawat

  • Sama seperti di atas, lemon mempunyai elemen anti bakteria yang boleh digunakan dalam merawat masalah jerawat dan jeragat. Hanya basahkan kapas dengan jus lemon dan letakkan ke tempat tempata yang bermasalah untuk semalaman.
  • Apabila anda bangun keesokkan harinya, hanya basuh dan lakukan rutin anda dalam menjaga muka.

BACA JUGA: Kulit Muka Berminyak?? Jom Buat DIY Toner Sendiri Untuk Kulit Wajah Korang,Senang Je!

banner nukids
You might also like
petua ibu webp

Koleksi Petua Ibu

Nak tips & ilmu premium

mengenai kehidupan seharian anda?

PERCUMA JERR.