Sindiran Agar Kita Tidak Menjadi Jiran Yang Menyusahkan. Bacalah - Petua Ibu

Sindiran Agar Kita Tidak Menjadi Jiran Yang Menyusahkan. Bacalah

Sindiran Agar Kita Tidak Menjadi Jiran Yang Menyusahkan. Bacalah | Ada yang memberi istilah ‘jiran dari neraka’ terhadap orang sebelah yang memang sudah tidak boleh dirawat lagi lukanya. Percayalah, tidak mudah sebenarnya untuk mencapai tahap ‘terbilang’ itu.

Ia memerlukan sikap pentingkan diri sendiri yang luar biasa dan ‘gampang’ hingga jiran tidak sanggup lagi bersemuka, apatah lagi mendengar namanya disebut.

Jiran Yang Menyusahkan

Berikut adalah senarai 10 petua Merepak mengenai cara-cara menyakitkan hati jiran tetangga ke tahap maksimum, sekali gus melayakkan anda meraih anugerah ‘jiran dari neraka’:jiran

1. Liat membayar yuran keselamatan

Selepas musim pecah rumah, jiran tetangga terutama yang kena pecah bersatu hati mewujudkan sistem kawalan keselamatan. Tentunya kena bayar yuran bulanan untuk menampung kos gaji pengawal atau agensi yang dilantik.

Memandangkan anda tidak pernah jadi mangsa pecah rumah, anda buat-buat tidak tahu. Tidak perlu bayar yuran. Bayar hanya bila rumah anda kena pecah.

2. Parking depan rumah

Halaman rumah hanya boleh muat dua kereta. Mana hendak letak. Takkan hendak letak di hujung blok. Kita letak sahaja depan rumah jiran. Pandai-pandai jiran itu letak kereta dia di hujung blok.

3. Tanam pokok melangkaui sempadan

Berbudi kepada tanah memang digalakkan. Tanam pokok bunga berpuluh pasu.

Kemahiran dikumpul selama ini meyakinkan kita untuk melihat pokok bunga raya atau bunga kertas berkembang luas. Kalau terlajak ke rumah sebelah, nasiblah. Jangan sesekali jiran berani potong. Kalau potong, nescaya berantakan.

4. Tanam pokok akar timbul

Ada lagi ruang tanah di belakang rumah. Elok tanam pokok mangga. Subur pasti subur sebab tangki septik pun ada di bawah tanah. Akar pokok mangga pasti timbul hingga menyebabkan dinding dan lantai rumah jiran merekah dan retak. Kita tidak salah. Itu semula jadi pokok. Nanti berbuah, kita kongsi makan buah.

5. Nampak benda aneh, suruh orang periksa

Kita pasang kamera CCTV canggih. Sambung terus ke telefon pintar. Jadi bila nampak orang mencurigakan, kita beritau jiran. Suruh dia periksa. Tidak kisahlah kalau orang itu bersenjata.

Pandai-pandailah jiran itu pertahankan diri atau lapor polis. Kita dah sediakan peralatan canggih untuk pantau penjenayah. Mahal pula itu.

6. Memandang hina orang tidak ke surau

Apalah jiran sebelah ini. Sudah lanjut usia tetapi liat ke surau. Tengok kita ini yang rajin ke surau. Lepas solat, pakat-pakat duduk anjung surau borak sambil hisap rokok. Boleh gosip.

Bertukar-tukar resipi. Tanya pasal anak. Anak kita, anak orang. Jangan tanya rumusan apa penceramah jemputan sampaikan. Hendak tahu, silalah datang surau, kata kita kepada jiran.

7. Tidak membuka lampu rumah

Apalah kedekut sangat jiran sebelah hendak pasang lampu bila balik kampung. Kita pula kena jaga rumah dia. Bila kita balik kampung, kita pasang. Tak tahulah dia tengok atau tidak rumah kita.

8. Berebut jawatan Pak Jabit

Pak Jabit adalah satu watak dalam filem Zombie Kg. Pisang. Seorang yang suka berceloteh terutama bila dapat mikrofon. Kita tidak macam itu. Kita borak dalam WhatsApp sahaja. Berjela-jela. Bersambung-sambung. Tidak kiralah sama ada orang hendak baca atau tidak.

9. Malas hendak campur konon tapi heboh sekampung

Awal-awal lagi kita isytihar diri menjadi Siam. Bila Jepun menyerang, kita bagi dia lalu negara kita untuk takluk Tanah Melayu. Betullah kita tidak campur. Tapi ia tidak meliputi larangan untuk kita mengulas mengenainya. Kita berhak mengulas sejajar dengan dasar kebebasan bersuara.

10. Tidak peduli larangan WhatsApp

Ada yang sudah beri peringatan agar grup WhatsApp kejiranan haruslah mematuhi Rukun Negara. Maksudnya, jangan sentuh hal perkauman dan agama. Ada yang tambah lagi, jangan sentuh hal politik secara langsung atau sindir-sindir.

Tetapi disebabkan kita ini bebas bersuara, kita jangan peduli. Kita buatlah WhatsApp serupa dengan Facebook. Kalau salah, kita minta maaf sahaja. Esok ulang balik. Siapa peduli.

Nota Merepak :

Untuk mengelak daripada tohmahan terutama golongan yang lemah penguasaan Bahasa Melayu, artikel di atas adalah berbentuk sarkastik atau sindiran halus kepada kita semua, dan tidak seharusnya dijadikan panduan untuk anda laksanakan betul-betul dalam hidup berjiran. Merrepak tidak bertanggungjawab atas sebarang tindakan Exit Group daripada sesiapa yang terasa hati.

You might also like
1 Comment
  1. […] anda selalu ‘hadap’? Ingat… tidak semua orang akan suka dengan tingkah laku kita tetapi kalau hidup berjiran biar ada adabnya. Jangan sampai orang sebelah pun tak senang dengan sikap buruk kita. Jom, […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.