Inilah Rahsia Teh Tarik Banjir Rasa Lemak, Manis, Kelat & Wangi

Rupanya letak secubit garam dan sesudu Nescafe merupakan rahsia agar Teh Tarik mempunyai rasa sempurna cukup lemak, manis, kelat dan wangi.Jika sebelum ini, Wan LuQman pernah kongsikan dengan mak-mak semua cara nak buat Air Nescafe warna Sungai Pahang, kali ini beliau sudi kongsikan cara nak buat ‘Teh Tarik Banjir’ yang sedap pula.

Berikut merupakan antara perkongsian oleh lelaki rahsia teh tarik banjir ini;

Salam 1 jemaah kaki tarik teh. Semalam dah flashback air nescafe, alhamdulillah ramai yang share. Semoga bermanfaat. Air ni sedapnya kalau warna dia cantik..tapi tengok teh ais tepi jalan sekarang ada letak perwarna sampai kita pun konpius tu teh ke atau air carrot? Oren bebenau warnanya..

Harini kite tengok pulak air teh. Teh tarik banjir. Air teh ni memang sedap dibuat waktu minum petang dan sesi bergosip. Sebab tu kita panggil “ngeteh” atau sesi “tarik teh”. Selain nescafe, air teh susu juga merupakan satu ketagihan. Haha..Ingat pesan kander, jangan minum selalu. Sehari 1-2kali cukup ya.Macam biasa, kander punya kurang manis tapi cukup rasa.

Kalau orang have-have dia suka tea session dekat harrods, english breakfast, earl grey atau chamomile tea (which is boringgg…haha).

Orang-orang non have, kat warung ke restoran ke mamak ke boleh bantai gelak sambil jerit teh tarik satu! Kena pulak dengan keropok lekor ke, cucur udang tak pun cucur badak…ferghhhh.

Bahan-Bahan (1 gelas):

2 uncang Teh Lipton
1 sudu besar Teh Wangi Cap Masjid
1 sudu kecil Nescafe
300ml Air (untuk dijerang)
2 setengah kecil Susu Pekat Manis
5 sudu kecil Susu Cair

Cara Membuat:

1.Mula-mula masukkan 2 uncang teh dan sesudu besar teh wangi. Rebus dalam 5 minit macam tu lah.Nak pakai electric kettle pun boleh.Air yang direbus ni sebanyak 300ml.Dalam episod kali ini, untuk uncang teh guna lipton. Teh wangi ialah teh cap mesjid.

resepi teh tarik

2.Bila air dah dah menggelegak..haaa ni yang sifu anuar ajar haritu. Letak setengah sudu kecil nescafe. Teh ni sedap bila kelat dan pahit after taste.

resepi teh tarik

3.Kacau kemudian tutup api. Sambil tu kita prepare bancuhan susu. 2 setengah kecil susu manis dan 5 sudu kecil susu cair. Bancuh dan kacau siap-siap.

resepi teh tarik

4.Teh yang dah siap rebus tu, kita tapis ke dalam jug siap-siap.

resepi teh tarik

5. Rasanya ni semua orang tahu masukkan secubit garam untuk melemakkan rasa teh.

resepi teh tarik

6.Bila dah tuang, kacau sebati.

resepi teh tarik

Untuk gambaran jelas warna airnya, saya letak dalam transparent glass. Nampak tak warna dia? Asli, pekat, lemak manis.

resepi teh tarik

Teh macam ni lah kita nak. Lemak, manis, kelat, wangi.sedappp sangat. Macam air banjir lumpur kan? Hahaha. Semoga bermanfaat, selamat mencuba!

Sumber: Wan LuQman

You might also like
1 Comment
  1. […] BACA: Inilah Rahsia Teh Tarik Banjir Rasa Lemak, Pekat Dan Wangi! […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.