Nak Tanam Pokok Lemon Dalam Pasu? Semai Cara Ni Benih Lagi Cepat Tumbuh!

Nak Tanam Pokok Lemon Dalam Pasu? Semai Cara Ni Benih Lagi Cepat Tumbuh! | Ramai yang amalkan minum air lemon kerana manfaat kesihatan dari buah ini. Kalau ini menjadi rutin anda setiap hari lagi elok kalau kita cuba tanam sendiri di rumah.

Boleh tanam dalam pasu saja. Kaedah nak tanam pokok lemon pun senang. Yang kita tahu guna keratan batang tapi kalau nak biakkan benih lemon lagi cepat dan banyak boleh guna kaedah semai guna daun.

Ini Cara Nak Tanam Pokok Lemon Dalam Pasu

1. Ambil daun beserta tangkainya dari pokok limau atau lemon yg dah matang, jangan ambil yang masih muda sebab ia cepat layu dan peratus hidup dan berakar adalah rendah. Pilih daun yang sihat dan tidak berpenyakit.

BACA JUGA :: Minuman Redbull Untuk Galakkan Pokok Lemon Yang Malas Berbuah

tanam pokok lemon

2. Media semaian adalah tanah kompos atau tanah hitam yang subur. Rendam tangkai daun limau tersebut selama 1 jam dengan menggunakan hormon penggalak akar.

3. Tanam tangkai dan daun sehingga separuh ke dalam media tanaman. Siram mengikut keperluan. Jangan terlalu lembap dan kering. Sungkup dengan plastik lutsinar atau tembus cahaya tanpa lubang. Akar akan tumbuh sekitar 4-6 minggu.

tanam pokok lemon

4. Apabila akar kelihatan, bolehlah pindahkan ke polybag atau pasu besar. Tunas baru akan keluar di celah-celah batang daun tadi.

tanam pokok lemon

Kaedah tanam pokok lemon untuk hasilkan benih melalui daun ini juga boleh dilakukan untuk limau kasturi, limau bali, limau purut.

Sumber: Sifudurian

You might also like
1 Comment
  1. […] BACA JUGA :: Nak Tanam Pokok Lemon Dalam Pasu? Semai Cara Ni Benih Lagi Cepat Tumbuh! […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.