Teknik Mudah Dan Tahan Lama Tampal Lencana Sekolah Anak

Masuk je musim persekolahan, pasti para ibu sudah bersiap sedia untuk menyiapkan keperluan anak. Dan salah satunya yang menjadi perkara rutin dan wajib setiap tahun adalah menjahit dan tampal lencana dan tanda nama sekolah di pakaian anak – anak.

Namun begitu, masalah lencana tercabut selepas dicuci adalah perkara biasa bukan. Ini kami kongsi tips daripada Puan Roseline Zie cara tampal lencana sekolah supaya tahan lama.

Ni je alat – alat yang yang diperlukan. Tape tu (double sided) boleh beli kat kedai kraf atau kedai jual brg menjahit harga lebih kurang rm10 – 15. Panjang x sure maybe dlm 5m kot bertahun pakai utk 3 anak x habis lg.

tampal lencana anak, tampal lencana sekolah, tampal lencana poket sekolah, lencana sekolah anak,

Make sure jangan silap side, kang selamat la nak mengikis iron korang .Yang berkilat tu side yg ada gam yg nampak matte tu takde. Ni dah potong siap2 ikut size nametag. Tape tu x silap ada 2 size, yang lebar sikit saya guna utk lencana.

tampal lencana anak, tampal lencana sekolah, tampal lencana poket sekolah, lencana sekolah anak,

Letak yg bahagian gam hala ke bawah. Iron dulu 1st time utk lekatkan dia pada lencana. Yg mana pakai steam iron tu jgn gatal tembak awal kang terbang segala tape tu. Kalau x konfiden boleh je start tindih dari tepi pelan2 #ahkakdahota. Jgn lama2, nak kasik gam cair sikit je. Lambat nk kopek sbb sebelah tgn tgh rekod.

Semua dah ada gam kat belakang baru la susun kat tempat dia & tembak lagi. Kali ni biar lama sikit kasik gam serap dalam fabrik. Pastu iron belah belakang jugak. Kalau senget boleh koyak balik iron balik xde tinggal stain.

BACA JUGA: Guna Bahan Ini Untuk Hilangkan Bau Hapak Sofa dan Wangikan Satu Rumah!

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Komen Anda...

Add Comment