Sikap Ibu Bapa Boleh Diturunkan Kepada Anak-Anak Termasuk Sikap Tidak Baik, Berhati-Hatilah!

Percaya tak sikap ibu bapa boleh ‘diturunkan’ kepada anak-anak anda? Tingkah laku anda boleh menyebabkan wujudnya antiexty (kebimbangan) pada anak. Haa..tak percaya? Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut.

Sikap ibu bapa

Ibu bapa sememangnya memainkan peranan penting dalam membentuk perihal berkaitan emosi anak pada peringkat tumbesaran awal. Adalah penting untuk setiap ibu bapa memahami dan menyedari bahawa setiap perlakuan dan sikap yang dipamerkan akan memberikan impak kepada anak-anak.

Jika anda individu yang senang untuk berasa risau dan bimbang, sudah tentu ia akan mempunyai kaitan dengan kewujudan rasa kebimbangan pada anak. Dan masalah seperti ini sebenarnya boleh memberikan efek negatif kepada anak dalam proses pembesaran dan kehidupan.

Jadi adakah terdapat cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah sikap ibu bapa yang kurang baik seperti ini daripada wujud dan berkembang menjadi lebih kronik?sikap ibu bapa

Cara mengatasinya

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah sikap ibu bapa yang tidak baik ini, antaranya:

Terlalu mengawal
Tidak dinafikan, sebagai golongan yang lebih matang dan berusia akan wujud sikap ibu bapa yang mengawal anak-anak. Malah penulis sendiri mungkin sering mencuba untuk mengawal anak. Namun apa yang kita sebagai ibu bapa tidak sedari, sikap ini sebenarnya hanya mewujudkan rasa tidak berkeyakinan dalam diri anak-anak.

Sebagai contoh situasi, katakanlah terdapat ahli keluarga yang menawarkan pilihan makanan kepada anak? Apakah yang akan anda lakukan? Mesti anda akan tolong pilih dan jawabkan ‘bagi pihak’ anak, bukan?

Tetapi tahukah anda, ia sebenarnya hanya akan mewujudkan rasa tidak yakin untuk anak dalam melakukan sebarang interaksi sosial untuk tempoh jangka masa panjang. Berikanlah peluang kepada anak anda untuk membuat dan menyatakan pilihan mereka sendiri. Bantu anak untuk menjadi lebih berkeyakinan!

Terlalu kritikal
Pernah tak anda mengalami masalah dan ia memberikan kesan kepada individu di sekeliling anda? Sebagai contoh, anda mungkin berdepan masalah berat badan dan anda tidak mahu anak-anak mengalami masalah yang sama.

“Jangan makan keropok tu, nanti gemuk!”, adalah antara kata-kata yang mungkin anda ucapkan. Namun tanpa disedari, anda mungkin bersikap terlalu kritikal sehingga menimbulkan rasa negatif dalam diri anak anda.

Cara yang lebih baik adalah dengan menjelaskan kepadanya apa yang mungkin berlaku dan memberi ruang kepadanya dalam membuat keputusan yang diingini tanpa mempengaruhi pemikiran anak-anak

Terlalu melindungi
Ya, ibu bapa mana yang tidak sayangkan anaknya. Tetapi bersikap terlalu melindungi ada kalanya tidak baik untuk perkembangan anak-anak. Beri peluang untuk anak-anak meneroka dunianya sendiri. Bersifat melindungi tidak salah tetapi harus dalam cara yang masih terkawal. Jangan berlebihan.

Bertengkar
Perselisihan faham antara suami isteri adakalanya tidak boleh dielakkan. Namun, sebaiknya, hindari daripada sikap ibu bapa yang suka bertengkar di hadapan anak-anak. Cuba untuk menyelesaikan masalah anda secara persendirian. Ini kerana terdapat kajian yang mengatakan, keluarga yang tidak harmoni mempunyai kaitan tinggi dengan tahap kebimbangan yang tinggi pada anak-anak.

Sama ada anda percaya atau tidak, setiap perkara yang anda lakukan sebagai ibu bapa memberi kesan terhadap tahap kebimbangan pada anak. Yes! Rasa bimbang itu normal, tetapi jika ia masih terkawal.

Belajar untuk mengawal sikap ibu bapa yang tidak baik dan tingkah laku anda sudah tentu dapat membantu anak anda untuk mengawal tahap kebimbangan dalam diri mereka juga. Sekiranya tahap kebimbangan anak anda adalah serius, anda mungkin perlu membawanya untuk mendapatkan rawatan dan pemeriksaan lanjut.

You might also like
4 Comments
  1. […] Sikap Ibu Bapa Boleh Diturunkan Kepada Anak-Anak Termasuk Sikap Tidak Baik, Berhati-Hatilah! […]

  2. […] rasa macam tak ada apa-apa, biasa ja percakapan kita, walhal ‘makan dalam’ bagi ibubapa yang mendengar especially si ibunya… 9 bulan 10 ari dia mengandung, then bila dah lahir, anaknya […]

  3. […] IBUBAPA KITA perlukan, antaranya ialah […]

  4. […] | Proses mendidik dan membesarkan anak-anak sememangnya penuh dengan cabaran dan dugaan.Dalam ramai anak-anak, pasti adanya seorang dua anak bermasalah yang boleh membuatkan mak ayah menangis dengan perangai […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.