Haid Tidak Teratur Salah Satu Tanda PCOS, Wanita Usia 18-44 Tahun Wajib Baca

PCOS (polycystic ovary syndrome) atau Sindrom ovari polisistik adalah keadaan terganggunya manfaat ovari pada wanita yang ada di umur subur. Keadaan ini menyebabkan hormon wanita yang mengalami PCOS jadi tidak seimbang lantaran beberapa perkara yang tidak di ketahui.

Tanda-tanda awal PCOS iaitu saat ovulasi atau subur yang tidak teratur, peningkatan kandungan hormon lelaki (androgen) pada badan wanita, dan timbulnya banyak kista (beg diisi cecair) pada ovari.

Apabila seorang wanita alami sekurang-kurangnya dua daripada tiga isyarat awal itu, jadi peluang ia menderita Sindrom ovari polisistik.

Gejala PCOS

Gejala-gejala penyakit Sindrom ovari polisistik ini adalah berbeza dengan setiap wanita. Ada yang mengalami gejala yang minimum, ada juga yang mengalami gejala yang melampau.pcos, hamil pcos, polycystic ovary syndrome, simptom polycystic ovary syndrome, rawatan polycystic ovary syndrome, tanda polycystic ovary syndrome

Umumnya gejala-gejala Sindrom ovari polisistik akan makin terang kelihatan saat wanita masuk umur 16 hingga 24 tahun. Sebahagian gejala-gejala umum Sindrom ovari polisistik iaitu:

 • Perkembangan rambut yang berlebihan, umumnya di punggung, kemaluan, muka, atau dada.
 • Kulit berminyak atau berjerawat.
 • Kemurungan.
 • Kesusahan untuk hamil.
 • Rambut kepala gugur atau menipis.
 • Berat badan bertambah.
 • Haid tidak teratur. Dalam satu tahun kekerapan haid lebih sedikit, atau jumlah darah yang di keluarkan waktu haid lebih banyak.

Rujuk dengan doktor bila mengalami gejala-gejala itu, untuk tahu penyebabnya.

Penyebabnya dan Faktor Risiko PCOS

Punca PCOS juga boleh dikaitkan dengan penyakit yang diwarisi oleh ahli keluarga yang lain. Namun, gejala yang timbul akibat Sindrom ovari polisistik ini juga berpunca daripada ketidakseimbangan hormon dalam badan.

Hingga saat ini penyebab tentu PCOS masihlah belum di ketahui, namun disangka ada hubungan dengan kandungan hormon yang tidak normal. Tetapi, ada beberapa aspek yang mungkin saja dapat mendorong terjadinya Sindrom ovari polisistik, yakni:

Rintangan pada insulin. Rangkaian badan kebal pada insulin, sehingga badan terpacu untuk menghasilkan lebih banyak insulin yang mengganggu persenyawaan normal dan menyebabkan pertambahan berat badan.

BACA JUGA: Rahsia Kawal Darah Tinggi Gunakan Ulam Perkongsian Dato’ Dr. Hamid Arshat

Ketidakseimbangan hormon. Hal ini kerana pada lain lantaran naiknya kandungan testosteron (hormon yang menguasai pada badan lelaki), naiknya hormon lutein (kandungan yang tinggi jadi menganggu kerja ovari), turunnya kandungan globulin pengikat-hormon seksual (SHBG) hingga aktiviti testosteron meningkat di dalam badan, dan naiknya hormon prolaktin (hormon yang mencetuskan pengeluaran air susu).

Faktor keturunan. Apabila salah seseorang ahli keluarga menghidap Sindrom ovari polisistik, jadi risiko anda makin besar untuk diserang PCOS.

Penting juga untuk golongan wanita tahu tentang kesan penyakit Sindrom ovari polisistik ini dalam jangka masa panjang. Jika pesakit lambat mendapatkan rawatan, pesakit PCOS berisiko diserang oleh sebahagian penyakit seperti:

 • Diabetes type 2.
 • Sindrom metabolik.
 • Desakan darah tinggi termasuk tekanan darah tinggi pada masa kehamilan.
 • Perlemakan hati non-alkoholik.
 • Peningkatan kandungan kolesterol darah.
 • Kemandulan.
 • Sleep apnea.
 • Kandungan lemak darah tidak normal.
 • Masalah haid berbentuk pendarahan abnormal dari rahim.

Diagnosis PCOS

Diagnosis adalah langkah doktor untuk mengenal pasti penyakit atau keadaan yang menerangkan tanda-tanda dan tanda-tanda yang dihadapi oleh pesakit. Untuk mendiagnosis PCOS, doktor bakal lakukan beberapa perkara tersebut:

Kawalan fizikal. Doktor bakal mencatat sebahagian maklumat utama mengenai badan pesakit seperti tinggi badan, berat badan, tekanan darah, keadaan kulit, mengira indeks jisim badan, memeriksa payudara, perut, dan kelenjar tiroid. Doktor akan memeriksa organ pembiakan wanita.
Ujian darah. Pesakit bakal disuruh untuk melakukan ujian darah untuk mengukur kandungan hormon, kandungan gula darah dan tahap kolesterol.
Ujian ultrasound. Ujian ini bakal memperlihatkan jumlah kista dalam ovari dan ketebalan dinding uterus.

BACA JUGA: Petua Eksklusif Untuk Wanita Selepas Period. Tolong Amalkan!

Rawatan PCOS

PCOS tidak boleh sembuh, tetapi gejala-gejala boleh dikawal. Pilihan-pilihan perlakuan yang dapat ditempuh oleh pesakit PCOS adalah:

Mengubah gaya hidup. Pesakit PCOS yang obesiti, boleh mula untuk turunkan berat badan. Lantas pesakit PCOS perokok dianjurkan untuk berhenti, sebab wanita perokok miliki kandungan hormon androgen lebih tinggi di banding wanita bukan perokok.

Pembedahan. Pembedahan kecil yang disebut Laparoscopic Ovarian Drilling (LOD) jadi pilihan untuk mengatasi permasalahan kesuburan yang disebabkan PCOS.

Terapi hormon dapat dilakukan untuk pesakit PCOS yang tidak mahu merancang kehamilan. Therapy ini dapat mengawal kitaran haid, mengelak kanser uterus, perkembangan rambut yang terlalu berlebihan, timbulnya jerawat, dan gugurnya rambut kepala.

You might also like
1 Comment
 1. […] Sebahagian besar disebabkan oleh gangguan hormon dan juga berbagai-bagai tumbuhan bukan kanser seperti Fibroids, endometriosis dan ovarian cysts. […]

Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.