Home Resipi Cuba Resepi Pais Gandum Ini, Menu Minum Petang Yang Sedap Dan Mudah...

Cuba Resepi Pais Gandum Ini, Menu Minum Petang Yang Sedap Dan Mudah Nak Buat

3771
1
pais jagung

Cuba Resepi Pais Gandum Ini, Menu Minum Petang Yang Sedap Dan Mudah Nak Buat | Dari jagung rebus, jagung bakar, kemudian jagung manis dicampur dengan susu, sememangnya salah satu menu kegemaran kita sewaktu kecil, dan sehingga kini.

Ada juga bubur jagung yang mana dicampur dengan sagu, dan kepekatan santannya cukup membuatkan kita terliur setiap kali memikirkannya. Bukan itu sahaja, jagung juga boleh dibuat hidangan lain seperti lipat jagung/pais gandum yang mana seperti lepat pisang yang perlu dikukus.

Menerusi perkongsian dari Pn Ainiza Liew ini, resepi dan langkah-langkah persediaan serta pembuatan lipat jagung ini telah dikongsikannya. Jom kita lihat bagaimana caranya. Mana tahu petang ini boleh terus buat.

Pais Gandum / Lipat Jagung

Hello mommy yang mana tertunggu-tunggu minta resipi tadi. Hope boleh try lah ya. Ringkas dan sedappp. Ni saya dah sediakan cara-cara nak buat.
Hope dapat membantu. Maaf kalau xteratur sangat cara-cara nak masak.. Kikiki

  • Mula-mula buka kulit jagung dan basuh

pais gandum5 jagung pun dah cukup lah bgi [email protected] makan. Kalau ramai buat lah banyak sikit bagi tambah jagung lagi k

  • Tos kan kulit jagung mcm ni

pais gandum

  • Lepas tu kita Parut jagung mcm biasa

pais gandum

  • Dah selesai parut. Rangka jagung jgn buang dulu masih banyak isi loorr

  • Rangka jagung tu kikis mcm ni
  • Kikis dgn pisau
  • Guna campuran 4bahan ni ringkas jer
  1. Tepung Pulut
  2. Tepung Jagung
  3. Gula
  4. kelapa parut separuh

  • Tabur

Ke 4 bahan tu tadi semua ke dlm jagung yg tlah selesai parut. Sy Xdok sukatan tau. Just Main agak2 jer. Msuk kan tpung pulut untuk bgi adunan tu pekat lgi. Dan msukan tpung jgung jgn telalu banyak cukup lah klu air jagung tu dah resap ke dlm tpung.

Sbb jgung kan dah parut ber air. Misalnya klu nk ganti tpung gandum pun boleh juga. Klu kat dapur xdok tpung jagung ni ok. Dan masukan gula..main Agak2 jelah klu rase nk manis +lgi gula..Akhir taburkan kelapa parut semua

  • Dah jdi mcm ni so tggu apa lgi jom lah gaul sampai sebati
  • Gaul-gaul
  • Nampak dah sebati ni. Cuba try angkat 1 sudu rase2 adunan dah xcair lagi kan. So kita dah boleh balut dlm kulit
  • Maaf video ni tak nampak sangat. Hope dpt membantu lah cara balut nya.. maklumlah anak2 yg rakam video ni hihi

    Mf video ni xnampak sgt . Hope dpt membantu lah cara balut nya ..maklumlah anak2 yg rakam video ni hihi 😀

    Posted by Ainiza Liew Bundle on Saturday, July 22, 2017

  • Isihkan ke dlm kulit jagung [email protected] sudu mkn
  • Lipat macam ni
  • Lipat kiri dan kanan
  • Kemas dah kan
  • Cara Susun tu mcm ni jgn terbalikkan nanti jagung habis kluar tumpah.

Ok da siap tggl msak jer masukkan ke dlm ketuhar semua. cara masak tu. Mcm masak Pau tau kan, panaskan air dulu kat bawa tu.baru tingkatkan

Tarah dah masak

Panas-panas macam ni dia lembab2, basah2 lgi…ngapp la time macam ni urmmmm, yummmy yummy. Klu dah sejuk dia akan keras sikit. Mkn waktu panas2 atau sejuk2 pun mmg sedappp

  • Jemput semua pais gandum sedia untuk dihadam buat keluarga.

Yang nak share resepi pais gandum ni silakan share. Ok selamat mencuba semua resipi menggunakan jagung yang ringkas dan senang di cari. Bahan-bahan yang sentiasa dalam dapur kita.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here