Jom Cuba Resepi Kek Hujan Panas Legend, Gebu & Sangat Menyelerakan!

Jom Cuba Resepi Kek Hujan Panas Legend, Gebu & Sangat Menyelerakan! | Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang dilanjutkan sehingga 28 April 2020, pasti ramai para ibu yang mula mencari resepi-resepi kek yang boleh dicuba dan dijadikan hidangan minum petang buat seisi keluarga.

Seperti seorang pengguna Facebook, Azlina Ina Fans ada berkongsi resepi kek hujan panas. Nampak sedap!

Bahan utama

Jom Cuba Resepi Kek Hujan Panas Legend, Gebu & Sangat Menyelerakan![expander_maker id=”1″ more=”TERUSKAN MEMBACA” less=”ARTIKEL LAIN”]

Kelapa parut (sangai kejap je bagi air kelapa dia kering sikit), kalau korg tak rajin beli je dekat bakery haiwaian flakes coconut tak mahal pun. Lepas itu bahagi 3 bekas satu bekas dalam setengah cawan. Macam saya tak pakai kelapa kering sebab kurang sedap.

Jom Cuba Resepi Kek Hujan Panas Legend, Gebu & Sangat Menyelerakan!

Okay bahagikan 3 tadi letak colour apa-apa yang korang suka lah ya.

Mix sampai kembang

Jom Cuba Resepi Kek Hujan Panas Legend, Gebu & Sangat Menyelerakan!

  • 2 cawan majerin pelangi
  • 1 sk esen vanila
  • 1 cawan setengah gula (kot korang tak nak manis kurangkan) tapi bagi mak dah ngam ni. Tentang cawan pulak jangan risau kalau tak ada cawan yang sama mak asal kan semua bahan sukat dengan cawan yang sama mesti jadi, so mix sampai kembang gebu elok.

BACA JUGA: Cara Menyelamatkan Kek Bantat Dan Tak Naik, Jangan Membazir!

Bahan-bahan lain

Jom Cuba Resepi Kek Hujan Panas Legend, Gebu & Sangat Menyelerakan!

  • 2 cawan 1/2 tepung gandum
  • 1sk baking powder
  • 1sk soda bikarbonat (kalau nak kukus)
  • Kemudian ayakkan.

Cara-caranya

  • Campurkan kelapa dekat dalam tepung tadi. Ni elakkan nanti masa masak semua turun ke bawah kek, nanti dah tak jadi kek hujan panas jadi hujan ribut pula. Gaul-gaulkan.

Seterusnya

Jom Cuba Resepi Kek Hujan Panas Legend, Gebu & Sangat Menyelerakan!

  • Majerin dah kembang masukkan telur semua 6 biji gred B masuk satu-satu ye sampai habis.
  • Masukkan tepung sikit-sikit sampai habis juga.
  • Akhir sekali masuk susu cair atau susu segar 1/4 cawan. Kaup balik je kalau nak mix sekali gunakan volume slow.

Bakar selama 45 hingga 50 minit

Jom Cuba Resepi Kek Hujan Panas Legend, Gebu & Sangat Menyelerakan!

  • Guna loyang 9×9 kalau 8×8 tinggi sikit.
  • Panaskan oven dan bakar suhu 180 masa 45-50 minit tapi kalau kukus 45 minit ye.

Siap Kek Hujan Panas!

Jom Cuba Resepi Kek Hujan Panas Legend, Gebu & Sangat Menyelerakan!

Sumber: Azlina Ina Fans[/expander_maker]

You might also like

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.