Ini Cara Untuk Pokok Rosemary Mudah Membiak Dan Segar Bugar!

Pokok Rosemary antara pokok herba Inggeris yang digemari ramai. Aroma dedaunnya sahaja sudah cukup semerbak dijadikan salah satu bahan perapan untuk ayam, daging, kambing dan sebagainya. Tak susah sebenarnya nak tanam pokok herba ini di rumah jika tahu teknik dan caranya.Jika tidak ia akan mudah cepat layu dan mati.

Rupanya pokok Rosemary ini perlu diletakkan di tempat panas dan air secukupnya. Barulah ia mudah membiak dan segar bugar. Itu antara tip penjagaan pokok Rosemary yang dikongsikan oleh Dr Syahr Musafir sendiri.

Berikut perkongsian berkaitan pokok rosemary tersebut;

DARIPADA 1 POKOK UTAMA, ATAS CADANGAN DAN PERMINTAAN SAYA POTONG BEBERAPA BATANG PENDEK/KECIL DAN CUCUK KE TANAH, ALHAMDULILLAH ADA 7 ANAK POKOK BARU, POKOK ROSEMARY.

ROSEMARY INI DAUNNYA KITA GUNA PERAP AYAM, KAMBING, DAGING UNTUK BAKAR. FUH, SEDAP!

Dan letakkan daunnya dalam air teh o panas. Fuh, sedapnya! Saya beli anak pokok di nurseri je. Tak sangka mudah membiak.

Pokok Rosemary

Cara Penjagaannya:

1. Saya tidaklah tahu sangat. Cuma berdasarkan pengalaman, saya letak tempat teduh (garaj) dan dalam rumah, pokoknya tak segar, daun pun kekuningan.Sekarang letak tempat panas, sihat segar-bugar.

2. Selalu siram, at least 1 kali sehari paling lama pun 1 kali dalam 2 hari. Siram banyak biar basah tanah setiap kali siram.

3. Saya letak baja 1 kali sebulan, 1 sudu teh baja setiap kali letak, baja subur dari Kedai Eco saja saya guna.

Pokok Rosemary

Semoga bermanfaat.

BACA JUGA :: Ini Cara Tanam Pudina Paling Menjadi & Cepat Hidup Anak Pokokpun Tak Layu!

You might also like
Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.