Petua Kurma Merah Bagus Untuk Kesihatan Dalaman Wanita

Red dates (jujube) atau kurma merah adalah salah satu makanan kesihatan yang sangat popular di China. Bukan sahaja dijadikan ubat-ubatan, malah kurma merah ini turut digunakan dalam pelbagai jenis makanan harian mereka di sana.

Ternyata, kurma merah ini mempunyai kelebihannya yang tersendiri kerana dikatakan mampu untuk menurukan tekanan darah tinggi dan juga sangat bagus untuk wanita. Nak tahu macam mana nak makan kurma merah, jom kita cuba tips yang dikongsikan ini!

Peminat Kurma Merah? Ni Tip Yang Penting

Kurma merah atau yang disebut juga dengan Red Dates dapat memulihkan tubuh setelah sakit, baik bagi wanita yang menopause, period dan yang sedang berpantang. Buah ini juga melindungi fungsi hati, dengan kandungan antioksidan yang berlimpah kurma merah juga baik untuk mencegah pertumbuhan sel kanser.

Dan masih banyak lagi manfaat dari kurma merah ini sehingga dalam rawatan china buah ini sering dimasukkan dalam resipi sinshe.kurma merah

TIPS YANG BOS (CHINESE) BAGI:

  1. Masak Red dates lebih sedap.- Biasa orang cina masukkan dalam sup
  2. Koyakkan red dates untuk seimbangkan rasa manis dalam masakkan atau minuman.
  3. Buang biji red dates sebab menurutnya biji dia bersifat boleh memanaskan badan.
  4. Nak lebih sedap dan elok boleh letak gingko biloba dan longan kering.
  5. Minum red dates lepas makan dalam keadaan suam sangat elok.

kurma merah

Best tau kalau amalkan kurma cina ni. Terutama time datang bulan. Elok sesangat. *Jom amalkan! Sangat bagus sistem dalaman wanita tau!

Sumber: Linda Matori

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

two − 1 =