Ini Perbezaan Penting Antara Kemurungan Dan Kebimbangan, Jangan Keliru Dan Kena Ambil Tahu!

Kemurungan adalah gangguan perasaan yang menyebabkan seseorang itu merasa sedih yang berpanjangan, keletihan, tiada tenaga, cepat marah serta hilang minat dalam menjalani aktiviti kehidupan harian.

Penyakit ini boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tidak kira umur, jantina dan bangsa. Lebih teruk lagi, masalah kemurungan ini boleh berlaku sehingga berbulan-bulan atau bertahun lamanya.

Baru-baru ini, Public Health Malaysia ada berkongsi di laman facebook diantara perbezaan kemurungan dan kegelisahan. Biarpun mempunyai beberapa persamaan seperti masalah untuk tidur, kedua-dua gangguan ini mempunyai banyak perbezaan.

kaussar banner 2

Kebimbangan VS Kemurungan

kemurungan

Situasi semasa menyebabkan ramai yang mengalami anxiety atau kebimbangan. Anda mungkin bimbang jika perkara yang tidak diingini berlaku kepada diri sendiri atau individu disekitar anda.

Perasaan bimbang dan cemas mengundang serangan panik yang menyebabkan seseorang individu mula rasa sukar untuk bernafas dan sakit dada.
Pada waktu malam, jantung masih berdegup kencang menyebabkan seseorang individu sukar melelapkan mata.

Sementara itu, di ruangan komen juga, ramai yang berkongsi pengalaman dan kisah mereka tentang penyakit kemurungan ini. Rata-rata daripada mereka mengatakan bahawa jangan takut untuk mendapatkan rawatan dan segeralah berjumpa dengan pakar.

Kebimbangan berterusan boleh menyebabkan kemurungan. Namun ada juga kemurungan tanpa kebimbangan. Di sini perbezaannya.

Jangan memandang remeh dengan masalah kemurungan ini, namun diingatkan depresinya bukannya gila. Jangan takut untuk berjumpa dengan pakar, sebaliknya cuba dapatkan nasihat perubatan daripada mereka.

Sumber: Public Health Malaysia

 

You might also like
Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.