Rasa Panik Atau Cemas Berlebihan Akibat Situasi COVID-19? Ini Yang Patut Korang Lakukan - Petua Ibu

Rasa Panik Atau Cemas Berlebihan Akibat Situasi COVID-19? Ini Yang Patut Korang Lakukan

Rasa Panik Atau Cemas Berlebihan Akibat Situasi COVID-19? Ini Yang Patut Korang Lakukan | Tidak dinafikan dengan situasi yang melanda dunia, ramai diantara kita yang menjadi lebih paranoid dan stres apabila memikirkan tentang wabak COVID-19.

Risau, curiga serta was-was sering berlegar di kepala kerana bimbang sekiranya diri dijangkiti virus dan menyebarkan pula kepada ahli keluarga yang lain.

Ya, kami faham memang ada yang berperasaan sedemikian. Jadi, untuk mengelakan rasa panik dan cemas yang berlebihan, cuba lakukan saranan yang telah diberikan oleh Public Health Malaysia ini.

Rasa Panik Atau Cemas Berlebihan Akibat Situasi COVID-19? Ini Yang Patut Korang Lakukan

1. Korang risau, resah atau sunyi?

Cuba berhubung dengan orang lain. Bercakap dengan orang yang korang percaya dan prihatin dengan perasaan korang.

2. Duduk di rumah?

Kekalkan kesihatan diri, fizikal dan mental. Amalkan deep breathing (tarik nafas dalam-dalam), serta lakukan regangan badan. Ambil makanan yang berkhasiat dan tidur yang cukup.

3. Panik atau cemas berlebihan?

Berhenti layari cerita COVID-19. Berhenti daripada membaca, mendengar tentang COVID-19 termasuk di media sosial. Hadkan masa dan pilih hanya sumber yang dipercayai mengenai COVID-19.

Rasa Panik Atau Cemas Berlebihan Akibat Situasi COVID-19? Ini Yang Patut Korang Lakukan

Ramai juga masyarakat yang sebenarnya memang mengalami masalah cemas dan panik ini berkongsi pengalaman di ruangan komen.

Rasa Panik Atau Cemas Berlebihan Akibat Situasi COVID-19? Ini Yang Patut Korang Lakukan

Jangan pandang ringan dengan individu yang korang rasakan terlebih panik disebabkan korang tidak merasa perasaan tersebut. Cuba nasihatkan mereka dengan memberi kata-kata positif dan paling penting elakkan daripada melayari media sosial kerana pada saat ini, memang ramai yang sibuk membahaskan tentang isu COVID-19 ini.

Apa-apa pun stay at home and stay safe guys!

You might also like
6 Comments
  1. […] Kita saling berpesan, kerana waktu bencana bukan waktu berseronok. waktu bencana adalah waktu untuk bermuhasabah,” tulis PU […]

  2. […] Apa nasihat Tan Sri kepada masyarakat supaya mereka tidak cemas dalam menghadapi COVID-19 ketika […]

  3. […] adalah bagi memastikan keselamatan seluruh rakyat Malaysia daripada terus dijangkiti wabak COVID-19 yang membawa maut. Ramai yang mengeluh dan memberikan […]

  4. […] negara kita dilanda ujian COVID19 ni dan ramai antara kita yang turut terkesan, usahlah kita menambah minyak pada api yang tengah […]

  5. […] faham ada pelajar yang tertekan. Kesian juga, mereka tiada kawan untuk bersembang dan meluahkan perasaan di Twitter. Netizen pula […]

  6. […] WHO Sahkan Pengakhiran COVID-19 Bukanlah Selepas Tamat Perintah ‘Lockdown’ | Di saat orang ramai seluruh dunia menantikan […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.