Jangan Sesekali Teringin Nak Bela Kucing Semata-Mata Mahukan Peneman Ketika PKP!

Jangan Sesekali Teringin Nak Bela Kucing Semata-Mata Mahukan Peneman Ketika PKP! | TIDAK dinafikan kehadiran haiwan peliharaan seperti kucing di rumah membuatkan kita berasa selesa terutamanya pada situasi sukar seperti sekarang.

Mana tidaknya, sudah lebih sebulan kita duduk di rumah ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu bagi mengekang penularan Covid-19.

Memandangkan tempoh PKP dilanjutkan sehingga 12 Mei ini dan tidak mustahil ia berlarutan lebih lama, ramai mula berkira-kira untuk membela kucing sebagai peneman di rumah.[expander_maker id=”1″ more=”TERUSKAN MEMBACA” less=”ARTIKEL LAIN”]

Hendak pula golongan bujang yang tinggal seorang diri – kononnya sebagai teman kesunyian ketika Covid-19.

Wajarkah membela kucing hanya sebagai teman di kala bosan? Pakar kesihatan haiwan mengingatkan agar individu yang tinggal seorang diri dan terfikir untuk membela haiwan sebagai jalan keluar daripada rasa sunyi agar tidak berbuat demikian.

bela kucing

Melainkan jika seseorang itu benar-benar mampu dan bersedia untuk memikul tanggungjawab jangka panjang kerana memelihara haiwan adalah komitmen besar.

Sekiranya anda tidak terfikir untuk bela kucing buat selama-lamanya, anda dinasihatkan agar tidak membela haiwan ketika ini.

“Apa akan jadi selepas tempoh berkurung tamat? Anda lepaskan tanggungjawab menjaga dan buang ia ke tepi jalan?

BACA: Nampak Remeh,Tapi Inilah Hukum Dosa Memelihara Kucing Yang Mengejutkan

“Haiwan bukan ‘benda’ untuk disimpan ketika anda bosan tetapi ia juga makhluk hidup yang perlu anda bertanggungjawab apabila membawanya pulang ke rumah,” kata Hester Pommerening yang juga aktivis kebajikan haiwan.

Sebaik-baiknya kata Hester, tunggu sehingga perintah kawalan pergerakan sebelum membuat keputusan membela haiwan di rumah.

Ini kerana apabila kehidupan kembali kepada rutin normal, barulah kita boleh membuat pertimbangan wajar agar tidak menganiaya haiwan tersebut.[/expander_maker]

You might also like
1 Comment
  1. […] katanya, begitulah haiwan kesayangan anda menunjukkan tanda protes selain cuba mendekati individu baharu dalam […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.