Home All Pengetahuan Am Anda Mengalami Mabuk Laut, Inilah 10 Perkara Yang Perlu Dielakkan

Anda Mengalami Mabuk Laut, Inilah 10 Perkara Yang Perlu Dielakkan

1760
0
mabuk laut

Mabuk berkaitan dengan aktiviti memancing di laut terbahagi kepada dua jenis iaitu mabuk laut dan mabuk darat. Mabuk laut dipecahkan kepada tiga kategori iaitu mabuk laut ringan, mabuk laut sederhana, dan mabuk laut berat.

Bagi mabuk laut ringan, ia tidak terlalu mengganggu aktiviti pemancing. Pemancing yang mabuk laut ringan akan merasa sedikit pening sahaja dan boleh diubati dengan hanya menyapu minyak angin atau apa-apa ubat sapuan.

Bagi mabuk laut sederhana, pemancing akan muntah tetapi masih boleh melakukan aktiviti memancing. Kes mabuk berat pula akan menyebabkan pemancing termuntah beberapa kali dan tidak mampu untuk berdiri apalagi melakukan sebarang aktiviti memancing.

Sementara bagi kategori mabuk darat pula, ia selalunya terjadi apabila kita sudah berada di darat. Kesannya boleh dirasai sehingga beberapa hari.

Mereka yang mabuk darat akan rasa terumbang-ambing semasa berdiri dan tidur. Mabuk darat juga boleh membahayakan jika mereka yang terlibat memandu kenderaan.

Gangguan kecil pada medula oblongata di otak akan menyebabkan individu terasa seakan dibuai-buai. Kesan mabuk darat ini akan hilang dengan sendiri.

Pelbagai cara boleh gunakan untuk mengelak dari mabuk laut. Semua kaedah ini diperoleh dari perbualan dengan nelayan-nelayan tempatan dan rakan-rakan pemancing yang lain. Walaupun anda biasa ke laut, risiko untuk mabuk laut tetap ada.

Makanan berminyak

Sebaiknya kurangkan mengambil makanan yang banyak minyak (berlemak) sebelum turun ke laut. Lebih bagus sekadar mengalas perut dengan makanan yang kaya protein.

mabuk laut

Asam

Makan asam atau benda masam seperti asam masin ketika tekak mula terasa mual. Tapi jangan makan berlebih pula kerana ia boleh menyebabkan rasa loya sekaligus percepatkan lagi pening dan mabuk.

Jangan terlalu fokus

Jangan terlalu lama memandang lantai bot. Kerap mengikat perambut atau mata kail di atas bot boleh mengundang mabuk laut.

mabuk laut

Jangan tengok ombak

Jangan merenung atau melihat riak air laut dalam tempoh yang lama. Pergerakan naik turun bot dibawa alun akan percepatkan proses pening.

Tengok benda pegun

Cuba beri tumpuan pada objek jauh seperti pantai, bot nelayan, bukit-bukau dan pulau-pulau. Dalam pada masa cuba atur pernafasan agar berasa tenang dan damai.

Bau diesel

Pastikan anda tidak mencium bau minyak diesel dan asap bot. Bau petrol juga boleh menimbulkan masalah yang sama. Duduklah di mana arah angin bertentang dengan bau petrol.

Jauhi bunyi enjin

Jangan duduk berdekatan enjin bot. Bunyi yang kuat boleh mengundang mabuk. Cubalah ambil angin segar dengan duduk di bahagian hadapan bot.

Hanyir ikan

Jangan bermain dengan hasil tangkapan terlalu lama. Jangan terbuai dengan keseronokan sementara. Harus diingat, bau hanyir ikan boleh menerbitkan rasa loya.

Terjun laut

Cara ini mungkin agak ekstrem dan jangan lakukan secara senyap tanpa diketahui oleh sesiapa. Caranya ialah terjun ke laut dan menyelam sekali kemudian naik semula. Jangan lakukan perkara ini jika kawasan tersebut terdapat ikan jerung.

Makan ubat

Makan pil mabuk selalunya 20 hingga 30 minit sebelum bot bertolak. Namun lain orang lain jangka masa ubat mabuk memainkan peranannya. Anda perlu cuba sendiri untuk mengetahui masa yang tepat untuk memakan pil mabuk.

mabuk laut

Perlu diingat, bukan semua panduan di atas mesti serasi dengan anda. Mencuba dahulu adalah lebih baik. Adalah diharapkan aktiviti memancing anda tidak diganggu dengan mabuk laut.

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here