Baca Surah Al-Baqarah Sebaik Masuk Rumah Baru, Untuk Elak Gangguan

Bukan semata-mata cuci rumah dan kemas barang. Tiga amalan masuk rumah baru yang Ustaz Farid Rashidi ini kongsikan adalah langkah pertama yang mak ayah kena buat. Salah satunya, baca surah al-Baqarah.

Tiga amalan mudah ini berpandukan pada hadis. Dan tentulah dengan panduan ini menjadi titik tolak untuk anda dan keluarga menjauhi segala macam gangguan daripada rumah kosong yang terbiar untuk sekian lama.

Tiga Amalan Masuk Rumah Baru

Sehari dua ini sibuk sikit pindah barang ke rumah baru. Bukan senang sebenarnya bab pindah randah ni, dengan nak basuh rumah, kemas, pindah barang.

Itu belum cerita bab kos dan ongkosnya. Fuhh, nak demam jugalah dibuatnya.

Tapi ada lagi yang paling mustahak, iaitu amalan untuk masuk rumah baru. Yelah, rumah kosong yang tak didiami orangkan sebelumnya. Jadi, kenalah minta perlindungan sungguh-sungguh pada Allah SWT agar dapat hindar segala gangguan.
Baik, apa amalan yang ringkas dan mudah diamalkan?

Menurut hadis, ada beberapa amalan yang elok diamalkan ketika masuk rumah baru.masuk rumah baru

1. Beri salam ketika melangkah masuk ke dalam rumah. Bukan hai, hello, yuhhuu, anybody home ya.

Daripada Nafi` bahawa Abdullah bin Umar r.a berkata:
إِذَا دَخَلَ الْبَيْتَ غَيْرَ الْمَسْكُونِ فَلْيَقُلِ السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين.
“Jika engkau memasuki suatu rumah yang tidak berpenghuni maka katakanlah: Assalamu`alaina wa `ala ibaadillahis solihin (Salam sejahtera ke atas kami dan ke atas hamba-hamba Allah yang soleh).”
[Hadis Riwayat Bukhari, no. 1055]

2. Bacalah Bismillah, Berzikir dan Berdoa. Jangan asyik nak melalak bagai.

Daripada Jabir bin Abdillah r.a, Nabi SAW bersabda:
وَأَغْلِقُوا الأَبْوَابَ وَاذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ، فَإِنَّ الشَّيْطَانَ لاَ يَفْتَحُ بَابًا مُغْلَقًا
“Tutuplah pintu, dan sebutlah nama Allah kerana syaitan tidak akan membuka pintu yang tertutup (yang disebut nama Allah).”
[Hadis Riwayat Bukhari, no. 3304). Riwayat Muslim, no. 2012]

3. Bacalah Surah al-Baqarah. Bacalah, tak pandai kena mengaji.

Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi SAW bersabda:
لاَ تَجْعَلُوا بُيُوتَكُمْ مَقَابِرَ إِنَّ الشَّيْطَانَ يَنْفِرُ مِنَ الْبَيْتِ الَّذِى تُقْرَأُ فِيهِ سُورَةُ الْبَقَرَةِ
“Janganlah kamu semua menjadikan rumah-rumah kalian seperti perkuburan. Sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan di dalamnya surat al-Baqarah”
[Hadis Riwayat Muslim, no. 780]

Ok, itu antara amalan masuk rumah baru yang elok sama-sama kita amalkan. InsyaAllah, moga jadi Rumahku Syurgaku. Jom amalkan bersama.

Share ya, promise!

Sumber/Foto : Farid Rashidi

You might also like
2 Comments
  1. […] ini mengisi masa bersama keluarga tidak kurang juga ramai yang sibuk membersihkan dan mencuci kediaman. Langsir antara yang dalam senarai, jika tidak ditukar […]

  2. […] sahaja yang tidak teruja untuk pindah masuk ke rumah baru. Namun begitu, kos untuk permulaan masuk rumah baru boleh menjadi beban hutang yang baru jika […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.