Home All Pengetahuan Am Lenguh Kaki Boleh Dipulihkan Dengan 4 Latihan Ni, Memang Berkesan!

Lenguh Kaki Boleh Dipulihkan Dengan 4 Latihan Ni, Memang Berkesan!

1077
1

Lenguh Kaki Boleh Dipulihkan Dengan 4 Latihan Ni, Memang Berkesan! | Mereka yang banyak berdiri terlalu lama ataupun aktif melakukan aktiviti melibatkan kaki seperti berlari ataupun berjalan selalunya akan mengalami masalah lenguh kaki.

Selalunya kita akan memilih untuk pergi mengurut kerana risau jika kaki kita terseliuh ataupun ada masalah urat masuk angin kerana dibiarkan terlalu lama kaki dalam keadaan lenguh atau sakit.

Bagi rasa sakit yang tidak serius anda boleh menghilangkan lenguh kaki ini dengan beberapa latihan senaman ringan di rumah tanpa perlu berjumpa doktor.

Berikut adalah 4 latihan mudah untuk membantu anda mengurangkan lenguh kaki, sakit lutut, kaki dan pinggul.

  1. Jengketkan kaki sambil berjalan.

lenguh kaki, hilangkan lenguh kaki, masalah lenguh kaki, petua hilangkan lenguh kaki, tip hilangkan sakit kaki, petua hilangkan sakit kaki, kaki crampLakukan aktiviti ini selama 5 hingga 15 minit.

  1. Memusingkan pergelangan kaki.

hilangkan lenguh kaki, masalah lenguh kaki, petua hilangkan lenguh kaki, tip hilangkan sakit kaki, petua hilangkan sakit kaki, kaki crampLakukan sebanyak 10 pusingan ke kiri dan 10 pusingan ke kanan.

  1. Berjalan di atas bola. 

hilangkan lenguh kaki, masalah lenguh kaki, petua hilangkan lenguh kaki, tip hilangkan sakit kaki, petua hilangkan sakit kaki, kaki crampDuduk diatas kerusi, letakkan bola tenis dibawah kaki dan “urutkan” bola tenis tersebut kedepan dan kebelakang.

  1. Mengurut kaki

hilangkan lenguh kaki, masalah lenguh kaki, petua hilangkan lenguh kaki, tip hilangkan sakit kaki, petua hilangkan sakit kaki, kaki crampJika kaki lenguh dan merasa sakit, letakkan kedua jari anda di tempat di dalam gambar (di antara jari kaki 1 dan 2,4 dan 5; kira-kira 1 cm atau setengah inci dalam) dan urut sehingga 15 minit.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here