Home All Petua Diet Doktor Ini Kongsi Teknik Turunkan Berat Badan Dengan Konsep SukuSukuSeparuh

Doktor Ini Kongsi Teknik Turunkan Berat Badan Dengan Konsep SukuSukuSeparuh

409
0

Perkongsian daripada Dr Khairul Hafidz Alkhair konsep #SukuSukuSepahruh untuk yang mahu menurunkan berat badan tapi tidak tahan menahan diri untuk diet. Semoga bermanfaat ya!

 

Orang selalu tanya apa yang saya selalu makan, mari saya share. Ini adalah makanan tengah hari saya untuk hari ini, inilah apa yang saya makan setiap kali lunch. Saya mengamalkan konsep #SukusukuSeparuh .

Di situ nampak pinggannya penuh & membukit kan? Itu kerana lebih separuh di pinggan saya adalah sayur-sayuran. Ayam saya makan dan kulitnya saya buang. Nasinya hanya suku pinggan sahaja.

petua diet, diet jaga makan, clean diet, clean food, jaga portion makanan, jaga pengambilan nasi, jaga kalori, diet kawal kalori

Sedikit berlebihan kalori saya kerana saya sudah dalam maintainence phase, kalau yang mahu turunkan berat badan, ganti kuah sambal tu kepada sup kosong.

Dan makanan beginilah saya makan sewaktu saya berdiet dulu. Setiap kali lunch saya makan nasi, saya tak pernah tinggal makan nasi. Yang penting, jaga portion.

Sebab itu saya tak pernah rasa stress bila nak turunkan berat dahulu. Saya jadikan perjalanan menurunkan berat badan satu perjalanan yang menyeronokkan.

petua diet, diet jaga makan, clean diet, clean food, jaga portion makanan, jaga pengambilan nasi, jaga kalori, diet kawal kalori

Kenyang ke makan begini? Sebenarnya sudah cukup.

Yang rasa kenyang itu bukan berapa banyak nasi yang kita makan, tapi apa yang kita makan untuk penuhkan ruang perut kita. Gunakan sayur sebagai ganti nasi kita tadi.

Nak ikut? Silakan.

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here