Kita Bakal Berdepan Krisis Kewangan, Simpan Cash Sebanyak Yang Boleh! - Petua Ibu

Kita Bakal Berdepan Krisis Kewangan, Simpan Cash Sebanyak Yang Boleh!

Kita Bakal Berdepan Krisis Kewangan, Simpan Cash Sebanyak Yang Boleh! | Wabak Covid-19 yang melanda hampir seluruh dunia termasuk Malaysia memberi banyak impak pada kita. Bukan saja dari aspek kesihatan tapi juga ekonomi negara dan paling utama kewangan kita sendiri.

Kita terpaksa menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang mana kebanyakan kita tidak boleh keluar rumah untuk bekerja dan melakukan aktiviti biasa.

Sudah pasti perkara ini memberi kesannya kepada ekonomi negara dan kewangan kita bila ada yang dibuang kerja bila syarikat mengambil langkah mengurangkan kos, terpaksa mengambil cuti tanpa gaji, mahu pun dipotong gaji dan elaun.[expander_maker id=”1″ more=”TERUSKAN MEMBACA” less=”ARTIKEL LAIN”]

Simpan Cash Sebagai Tabung Kecemasan

Jadi apa yang perlu kita lakukan untuk berdepan krisis kewangan yang bakal terjadi ini. Menurut Perunding hartanah Faizul Ridzuan paling penting untuk kita buat adalah berjimat dan menyimpan wang tunai sebanyak yang mampu untuk hadapi kemungkinan situasi yang lebih mencabar.

KITA BAKAL BERDEPAN DENGAN KRISIS KEWANGAN!

Tapi jangan panik! Ada beberapa perkara penting yang anda boleh lakukan SEKARANG untuk simpan lebihan cash sebagai emergency fund especially jika masih mempunyai pendapatan.

1) Gaji tetap: Simpan dan jimat penggunaan.

2) KWSP Akaun 2: Keluarkan saja RM500 setiap bulan untuk disimpan. Pakai hanya jika perlu/emergency sahaja.

3) Jika ada investment lain seperti rumah, emas, unit trust dll, simpan sebagai backup.

Ini adalah backup terakhir yang boleh digunakan dalam menghadapi krisis kewangan. Kekalkan perlindungan life takaful/medical card pada masa getir ini.

BACA:Baiki Kewangan Yang Bocor, Boleh Follow Cadangan Pakar Kewangan Ni

4) Jika ada hutang di bank eg rumah, kereta dan personal loan, ambil kesempatan untuk TANGGUH BAYARAN dan simpan lebihan cash sebagai emergency savings.

Yang kaya dan mampu, kalau mau bayar, bayar ja tapi ini diguna pakai untuk golongan yang perlu extra savings dan extra cash especially yang rasa kedudukan career mereka dihujung tanduk apabila menghadapi krisis kewangan yang bakal tiba.

krisis kewangan

5) Jika anda dapat full salary bulan ini dan merupakan kakitangan swasta yang bekerja di small company, expect juga salary cut by 30-70% for the next few months (expecting the worst is better to get yourself prepared).

Big company, jangan terlalu selesa juga. Expect the worst. Sebab in order untuk sustain their business, they have to do something (if you are the boss you will understand).

Sebab if they don’t, potensi mereka gulung tikar sekali dengan pembuangan kerja amatlah tinggi.

Keep the unemployment rate low. So win-win situation, you help your bos, your bos will help you too.

Better to get salary cut daripada tiada kerja langsung sebab ingat, during recession period, tiada or less employment opportunity.

Stay where you are now and hold on. Be kind to your boss and your boss will help you too.

6) Jika anda house owner or penyewa, expect juga tiada atau minimal house rental reduction.

Untuk house owner yang kaya dan mampu, yes they can give free rental to their loyal and good tenant. Bukan semua penyewa bersedia dengan krisis kewangan nak pula kalau yang baru nak kenal dunia.

Tapi bagi house owner yang mempunyai tempoh baki pinjaman yang masih panjang, please collect your house rental tapi boleh bagi diskaun (atas budi bicara anda sendiri) dan tengok status kewangan penyewa anda samada mereka ada salary cut atau jobless atau receive normal salary.

Sebab melihatkan kepada baki tempoh pinjaman anda di bank, jika tempoh pinjaman ada baki 30 tahun, interest vs principal yang anda bayar adalah 70% dari installment rumah (jumlah yang sangat besar).

You will pay now or later sama juga maksudnya it is a cost to you. Win-win situation juga. Be kind to your tenant and your tenant will survive and help you too.

Macam saya sendiri, saya hanya dapat bagi free rental kepada penyewa untuk bulan April sahaja sebagai tanda sedikit bantuan dan for next few month it will be not less than 70%.

At least your loyal tenant know that you are trying to help and they need to help us too untuk bayar sewa macam biasa + sedikit diskaun.

Jaga our loyal tenant pada masa ini sebab kelak susah dapat loyal and good payer tenant sepanjang tempoh krisis ini.

7) Jika anda berkemampuan, bersedekahlah walaupun sikit.

Insyaa Allah dalam rezeki anda yang mengalir, ada rezeki mereka yang kurang berkemampuan juga ☺️. Bukan bermakna kita simpan untuk menghadapi krisis kewangan ni sampai lupa hak orang lain dalam rezeki kita.

8) Jika anda sudah ada emergency fund yang cukup baru lah fikir untuk beralih kepada penyelesaian hutang lama.

Eg melalui Moratorium, hutang/komitmen installment rumah + kereta + personal loan anda adalah RM2,000/sebulan.

Hutang kad kredit RM10,000. Anda hanya perlu 5 bulan untuk tutup hutang tersebut.

Tapi ini hanya sesuai bagi yang sudah cukup emergency savings ya. Priority disini adalah untuk kumpul emergency savings dahulu bagi menghadapi krisis kewangan.

Just want to share awareness on the importance of getting prepare for recession now so at least you have more cash in hand as emergency saving especially yang masih ada peluang simpan sebanyak mungkin emergency fund, mulai bulan ini.

Sumber: Faizul Ridzuan

[/expander_maker]

You might also like
14 Comments
 1. […] yang berkongsi bahawa keluarga pakcik lumpuh itu sebenarnya ada menerima bantuan barangan dan kewangan termasuk dari Lembaga Zakat […]

 2. […] Ebit lagi, bantuan yang diberikan juga adalah hasil simpanan wangnya […]

 3. […] BACA: Kita Bakal Hadapi Krisis Kewangan, Simpan Cash Sebanyak Mungkin! […]

 4. […] BACA: Kita Bakal Berdepan Krisis Kewangan, Simpan Cash Sebanyak Yang Boleh! […]

 5. […] rakyat Malaysia, kita perlu saling membantu selama masa-masa sukar ini,” tambahnya. Baca […]

 6. […] kena susun semua hutang dan komitmen kau ikut kadar keuntungan bank atau faedah. Jadi, kau kena selesaikan hutang dengan kadar keuntungan bank yang […]

 7. […] BACA: Kita Bakal Menghadapi Krisis Kewangan Paling Sengit, Pastikan Ada Simpanan Cash Yang Mencukupi! […]

 8. […] BACA: Kita Bakal Berdepan Krisis Kewangan, Jangan Bazirkan Simpanan Pastikan Ada Cash Yang Cukup! […]

 9. […] BACA: Kita Bakal Berdepan Krisis Kewangan, Simpan Cash Sebanyak Yang Boleh! […]

 10. […] BACA: Kita Bakal Berdepan Krisis Kewangan, Simpan Cash Sebanyak Yang Boleh! […]

 11. […] BACA: Kita Bakal Berdepan Krisis Kewangan, Simpan Cash Sebanyak Yang Boleh! […]

 12. […] BACA: Kita Bakal Berdepan Krisis Kewangan, Simpan Cash Sebanyak Yang Boleh! […]

 13. […] perlukan duit selepas tiga tahun tidak bekerja biarpun memiliki lesen kejurulatihan kelas B, trofi yang dijual […]

 14. […] BACA JUGA :: Kita Bakal Berdepan Krisis Kewangan, Simpan Cash Sebanyak Yang Boleh! […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.