Kemas Kini Terbaru iOS Apple dengan ciri ‘Contact Tracing’ COVID-19 Dan Penambahbaikan Fungsi Face ID

Kemas Kini Terbaru iOS Apple dengan ciri ‘Contact Tracing’ COVID-19 Dan Penambahbaikan Fungsi Face ID | Apple dalam kemas kini terbarunya telah mengeluarkan iOS 13.5 dan iPadOS 13.5 merangkumi bug fixes, penambahbaikan dan yang paling ketara ialah perubahan bagaimana Face ID berfungsi ketika pemilik iPhone memakai topeng muka serta fungsi contact tracing COVID-19.

Dalam kemaskini terbaru ini, Face ID akan segera memaparkan kod PIN pengguna setelah gagal mengenali wajah pemiliknya. Sebelum ini, Face ID akan cuba mengenali wajah secara berkali-kali sebelum meminta kod PIN keselamatan.

Perubahan ini amat bersesuaian pada waktu ini, kerana keperluan pemakaian topeng muka semasa berada di khalayak ramai dan penggunaan Face ID akan gagal.

iOSApple juga memperkenalkan ciri baru, COVID Exposure Notification pada iOS 13.5 iPhone.

Ciri ini adalah sebahagian daripada perkongsian Apple bersama dengan Google yang membolehkan contact tracing API bagi pegawai kesihatan membina aplikasi yang boeh digunakan dalam memerangi penyebaran COVID-19.

BACA: Kalau Telefon Dah Penuh Dengan Gambar Sampai Lembap Boleh Ikut Langkah Ini

Ia berfungsi menerusi hubungan Bluetooth dengan memberi amaran kepada orang lain yang pernah anda temui dalam 14 hari terakhir sekiranya anda positif COVID-19 atau memberi amaran kepada anda sekiranya sesorang yang anda pernah temui positif wabak itu.

iOS

Ciri ini terdapat dalam Settings > Privacy > Health > COVID-19 Exposure Logging. Aplikasi yang telah diluluskan dari pihak berkuasa kesihatan awam ini perlu melalui proses intalasi untuk bagi menggunakannya.

Buat masa ini masih belum ada sebarang aplikasi yang berfungsi dengan API ini, namun pastinya akan ada perubahan setelah kemas kini ini dikeluarkan kepada umum.

Sumber

You might also like
Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.