Home All Petua Anak Kalau Anak Suka Cakap Kasar & Jerit-Jerit, Mungkin Itu Caranya Kita Bercakap...

Kalau Anak Suka Cakap Kasar & Jerit-Jerit, Mungkin Itu Caranya Kita Bercakap Dengan Dia

1217
0
Kalau Anak Suka Cakap Kasar & Jerit-Jerit, Mungkin Itu Caranya Kita Bercakap Dengan Dia

Kalau Anak Suka Cakap Kasar & Jerit-Jerit, Mungkin Itu Caranya Kita Bercakap Dengan Dia | Biarpun anak-anak masih kecil, tetapi mereka juga mempunyai perasaan.

Jika dimarahi dengan herdikan atau jeritan, ia akan membawa kesan terhadap emosi dan tumbesaran mereka. Secara automatiknya, mereka akan membesar menjadi individu yang suka berperangai cakap kasar juga.

Sekiranya ibu ayah menggunakan pendekatan secara berhemah dan lemah lembut, anak-anak akan lebih mendengar kata.

Dalam penulisannya, Irthihaly Awwal menceritakan bagaimana cara ibu ayah mendidik anak-anak membentuk siapa diri mereka.

Ikuti perkongsian penuh manfaat ini tentang kesan cakap kasar dengan anak-anak.

cakap kasar

Delicate Ears to the Heart

Saya berpesan kepada diri sendiri dan sesiapa yang mahu ambil pengajaran (kesan jangka panjang perjalanan hidup saya),

Tolong ubah cara didikan anak-anak. Tak perlu terjerit-jerit jerkah budak. Tak perlu cakap kasar dengan anak. Wallahi TAK PERLU.

Biasakan dari kecil mereka dengan teguran yang lemah-lembut, soft tones, insha Allah budak boleh dengar & respond.

Mulakan dengan kelembutan + jangan sesekali pun cetuskan/initiate jerkah atau cakap kasar. Jangan!

Yang jadi mereka biasa behave sebab jerkah tengking ni, sebab KITA – PARENTS yang bentuk kebiasaan mereka.

Tak perlu guna alasan sedapkan hati sendiri “this is Asian way to educate kids”.

Anda nak ke, nanti bila anda dah tua, hati di fasa delicate yang amat tu, anak-anak berjiwa gagah zaman gemilang bertenaga dia, dia jerkah anda atau cakap kasar dengan anda?

Artikel Lain: Jangan Sombong Nak Tolong Adik Beradik. Seburuk Manapun Tetap Darah Daging Kita

Anda mahu ke sikap suka cakap kasar dengan anak, anda menjadi punca jiwa anak-anak anda rapuh, tak mampu masuk ke dunia pekerjaan, hilang keyakinan diri, anxiety depression, masuk wad gila, sepanjang hidup meracau gangguan jiwa, akhirnya hidup rosak, apa pun dia tak yakin untuk buat apatah lagi untuk survive?

Anda nak tinggalkan generasi depan yang tak mampu uruskan hidup sendiri (no self confidence) bila anda dah tiada?

Pernah waktu belajar (soifi) di Jordan tu saya perhatikan sepasang suami isteri Malaysian ni, saya suka kepada kedua-duanya kerana sifat mereka lemah-lembut, sekufu sesama mereka. Saya fikir anak mereka beruntung (sekarang dah besar pun), ada ibubapa yang baik, soft spoken.
Saya juga pernah lihat (bermuamalah dengan) keluarga yang anak-anaknya memang elok je dengar cakap mak ayah yang tegur mereka baik-baik. Tak perlu tengking terpekik-pekik dan cakap kasar dengan anak.

Saya sendiri dibesarkan oleh ibubapa yang kurang bab membebel, hampir tiada jerkah tengking. Sebab ibubapa saya jenis ambil tindakan (rotan atau jeling) terus. Jangan buang air liur dan sakitkan tekak.

Mungkin atas sebab itu juga jiwa saya biasa dengan ketenangan, tak suka high pitching, dan sangat benci orang tinggikan suara.

Family sendiri tidak mengamalkan jerkah-method. Saya dapat luka emosi bermula bila saya pulang ke kampung. Tak perlu tahu siapa yang jerkah saya, dia sudah mati, dan saya lega atas kematian dia.

Waktu dia hidup saya benci balik kampung, ia menjadi satu keresahan “apa aku nak buat ni..”, nak tak nak kena ikut, sebab kita kecil lagi, kalau tak ikut balik kampung nanti seorang diri di rumah (Taiping waktu tu).

Jerkah ni biasanya disertakan dengan pakej public shaming. It hurts sampai ke dalam-dalam dasar hati.

Selain bertubi-tubi di usia kecil, siri jerkah & public shaming ni terjadi masa sekolah menengah.

Saya demam, tak mampu nak kayuh basikal balik rumah, terpaksa tidur di kelas, sudah lah jasad tak sihat, ada guru kononnya menunjukkan concern panggil saya dan jerkah (nasihat tapi memalukan) berjam-jam sampai satu sekolah dengar. Sampai sekarang ia membekas benci dalam hati.

Artikel Lain: Ibu Bapa Jangan Sebut 8 Ayat Ini Pada Anak! Pakar Psikologi Ni Kongsi Sebabnya

Luka siri jerkahan ini berparut segar.
Setiap kali terdengar orang lain jerkah anak, it struck my heart. Luka berdarah balik, walaupun ibubapa tu bukan marah saya pun, saya dah berada di posisi anaknya. It’s killing me.

Saya syak, siri heart pain bertubi-tubi beberapa minggu lalu itu ada kaitan dengan (entah la kenapa insiden ni boleh jadi serentak) satu weekend tu saya dengar setiap rumah sekeliling – depan kiri kanan – saya semuanya tengking anak-anak. Bersahut-sahutan, tak putus. Kucings saya pun terkejut dengan fenomena baru tetiba banyak jerkahan.

(My observation, anak-anak dari rumah-rumah ini selalu nak suarakan pandangan & minta perhatian je, mereka rajin keloi -panggil- ayahnya. Sebab ayah-ayah tak jerkah, ayah-ayah layan elok je anak-anak bercakap).

Dulu masa kecil abah pernah selalu kata,
“Cina (refer kepada bos dia) suka tengking orang, tinggi suara”, sampai la satu CNY tu saya dengar in-law aunty jerkah tetamu yang cari tempat duduk tapi terpaksa duduk di tangga (dia sangka tetamu tu nak naik ke bahagian atas rumah dia), dan ada la beberapa kes tengking dari keluarga Cina, sampai saya terpaksa iyakan apa yang abah pernah kata. Saya fikir, selepas trauma balik kampung zaman kecil dulu dah berakhir, rupanya ia bersambungan bila kahwin – there’s another new kampung. Cara saya, stay away from these people.

Ia bukan kerana bangsa.
Tapi ia menjadi kebiasaan sesuatu bangsa.
Melayu – biasa didik anak je kena pakai jerkah. Nak nampak ‘indah’ mereka namakan ia “adat”. Adat Melayu mendidik anak – perlukan jerkah.

Tiada fitrah manusia/budak yang sukakan jerkah (tengking). Fitrah manusia sukakan ketenangan.

Terutamanya awal pagi, saya suka ketenangan bunyi kicauan burung dan ayam, binatang bertasbih. Tiba-tiba ada suara halilintar menyertai – menguruskan anak-anak ke sekolah awal pagi perlukan jerkahan.

I feel like crying

Tak Perlu Cakap Kasar Dengan Anak

Cara my parents kejutkan bangun subuh;

Abah – dia tekap tangan sejuk lepas mandi ke muka, kita sedar. Tapi degil juga tak bangun, dia sebut “subhanallah” (I read it as abah marah). Degil tahap 2 tak bangun juga, dia bawa secedok air, renjis muka. Degil tahap 3, dia bawa hanger baju, rotan! Degil tahap 4, dia simbah air sebaldi habis lencun tilam kesian ummi tambah kerja kena jemur.

Umi – samada dia masak sedap, terus hidung terhidu & terjaga, atau dia buka bacaan al-Quran di radio (I prefer lower tone instead of buka full volume bar), sedikit demi sedikit bacaan al-Quran tu masuk dalam mimpi yang tengah bermain dalam tidur, ayat-ayat tu yang akan jemput minda sedar, sebab otak saya ikut baca sekali. I have sensitive ears, nose, brain.cakap kasar

Jin – ini tak tahu lah malaikat ke jin ke, pernah beberapa kali, ada satu ‘entiti’ main ibu jari kaki banyak kali sampai 100% sedar terjaga dari tidur. Degil tak bangun, ia main lagi ibu jari kaki. Bukan halusinasi, memang rasa sungguh ada benda pegang ibu jari kaki. Ia bukan kerja roommates, sebab semua roommates pun belum bangun lagi.

Sentuhan (speaking or touching) lembut dengan kekerapan tinggi sudah cukup untuk bentuk jiwa orang, sama seperti cara nak kejutkan ruh supaya kembali ke jasad (bangun dari tidur untuk subuh).

::lekuk batu di titik air selalu::
::batu yang keras air pelekuknya::

Pernah tengok satu video ni bapa kejutkan anak bangun pagi dengan buat beberapa pergerakan anggota badan anak perempuannya. Suka je tengok.

Tolong lah parents

Matlamat anda nak anak-anak bangun subuh, matlamat anda nak anak-anak ke sekolah, matlamat anda (kononnya) nak mendidik anak-anak dari kecil itu, TIDAK SAMA SEKALI MENGHALALKAN cara dengan JERKAH.

Dalam diam anda sedang memusnahkan masa depan anak-anak sendiri.

Dalam diam anda sedang membentuk masa depan usia tua anda sendiri.

Jangan sentap, bila anak-anak dah mula mampu naik suara dengan anda. Itu dosa anda zaman muda bertenaga dulu – buli jiwa delicate budak kecil. Akan datang tiba masanya zaman anak-anak muda bertenaga pula – buli jiwa delicate diusia tuamu.

Ada ke Nabi Muhammad s.a.w ajar “starter pack” cara nak didik budak perlukan jerkah tengking?

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here